Hoppa till huvudinnehåll

Barnen och den farliga trafiken

"Slapp man korsa gatan bara, så vore det en enkel grej". Det är svårt att klara sig i trafiken. Här får vuxna och barn lära sig hur man skall hinna korsa gator. Det viktigaste barnen måste komma ihåg är att man aldrig kan lita på bilisterna.

Inger Lampenius har samlat en grupp barn för trafikundervisning. Hon börjar med att ta upp svåra ord som finns inom trafiken; det är ord som trottoar, körbana och refug.

Inger talar med barnen om hur man skall vara i trafiken. Det som alla tycker är svårast är att gå över gatan. Så barnen och Inger går ut för att öva med poliskonstapel Torolf Lönnqvist. Trafikundervisning sker i en hårttrafikerad korsning i Helsingfors. (Linnankoskigatan, Mechelingatan, Topeliusgatan)

"En skyddsväg är ingalunda ett ställe där man lugnt kan springa över, man måste stanna, se och lyssna", säger Inger. Poliskonstapel Lönnqvist påpekar att farliga situationer ofta uppstår då en bil stannar och visar att man får gå över, men andra bilar kör. Man kan aldrig lita på bilisterna, påpekar han.

Barnen tränar också på skyddsvägar med trafikljus. (Sturegatan/Aleksis Kivi gatan).

Reflexer är mycket viktiga i skymning. Och så skall man alltid stanna, se och lyssna. Också då man har bråttom.

Barn får helst inte cykla i trafiken förrän de är 9-10 år gamla. Man får inte vingla, måste kunna cykla med bara en hand och visa tecken med den andra. Och som förut måste man komma ihåg att man inte kan lita på bilisterna. Det är inte alla bilister som är försiktiga då de ser små vinglande cyklister.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet