Hoppa till huvudinnehåll

Risikko vill ha personliga rådgivare i bidragsdjungeln

Bild: Yle . arbetslös,arbete,social,socialhjälp

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) vill att personer som är kund hos många socialtjänster ska få handledning av en personlig rådgivare med inblick i det snåriga förmånssystemet.

- Är du ensamförsörjare med ett sjukt barn och arbetslös är det en djungel med alla bidrag. Det finns bidrag att få men man måste själv ha koll på vad man har rätt till. Kritiken mot det här är helt befogad, säger Risikko.

Förra veckan överlämnade en arbetsgrupp ett förslag till en förnyad socialvårdslagstiftning. Idén om en personlig kontaktperson finns med i förslaget.

En som skulle gynnas av en kontaktperson är Taina Gestrin:

- Jag har varit hos otaliga läkare, socialrådgivare, på TE-centralen och hos FPA. Ingen har en helhetsbild av situationen - förutom jag själv. Jag har upplevt det så många gånger då jag fört samma papper, blanketter och tilläggsuppgifter till om igen nya instanser. Om man inte själv har ork och ihärdighet är det minsann absolut ingen annan som har helhetsbilden, beskriver Gestrin.

Gestrin lider bland annat av sällsynta diabeteskomplikationer som förhindrar henne att jobba, men hon har trots sina kroniska sjukdomar inte beviljats sjukpension. Hon har rekommenderats att ansöka om arbetslöshetsunderstöd, men nekats det på grund av en studierätt - fastän hon inte avlagt ett enda studiepoäng på flera år. I väntan på att försäkringsdomstolen ska behandla hennes besvär lever hon på FPA.s handikappbidrag på 89€ i månaden.

- Min man har tagit över hela vår ekonomi, och det är en tung last. Jag har inga egna pengar som skulle stöda självkänslan, och inga pengar att köpa medicin jag skulle behöva.

I sin färska doktorsavhandling beskriver forskaren Anne Määttä vilka problem i socialskyddssystemet som bäddar för mänskor att falla mellan många stolar.

- Det finns ingen som har som uppgift att ha en helhetsbild, påpekar Määttä. Hon kallar det för byråkrati på gatunivå.

- Förmånshandläggaren bakom glasluckan har bara att göra med den enskilda ansökningen. Socialarbetare, som är utbildade i systemet, är det svårt att komma i kontakt med i ett tidigt skede. Det behövs mer resurser för socialt arbete.

Leena Eräsaari är professor i socialt arbete vid Jyväskylä universitet. Hon efterlyser mer möjligheter för socialarbetare att göra sitt jobb.

- Högt utbildade och professionella socialarbetare har fråntagits möjligheter att ge hjälp. Beslut om hur de ska göra fattas ovanför deras huvuden, säger hon.

Att inte kunna leva upp till sin arbetsmoral är en kris för en socialarbetare, säger Eräsaari.

- Forskare ser att de socialarbetare byter jobb då dom märker att de inte kan hjälpa sina klienter. De som blir kvar riskerar att drabbas av moralisk utmattning.

Reformen en ekonomisk utmaning - "politisk vilja finns"

Förnyelsen av socialvårdslagstiftningen skulle bli en ekonomisk utmaning, men social- och hälsovårdsminister Risikko tror att det finns politisk vilja att genomföra reformen.

- Inom ramarna för de ekonomiska realiteterna finns det vilja att föra frågan vidare, och likaså behövs mera resurser för socialt arbete, säger Risikko.

Reformen skulle enligt arbetsgruppen betyda 3 400 nya arbetstagare, vilket skulle resultera i tilläggskostnader på 140-150 miljoner euro per år. Statens andel skulle vara upp till 75 miljoner euro. I statens budgetram för år 2015 finns bara drygt hälften av summan (38,5 miljoner euro). Det här skriver Helsingin Sanomat (4.9.2012).

Den nya lagstiftningen skulle träda i kraft stegvis från och med år 2015.

Programmet Radar synar socialskyddets struktur och visar att helhetsbilden saknas och att den ena funktionen inte har en aning om vad den andra gör.

Läs också: Därför producerar samhället mellanfallare och Taina föll mellan stolarna

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • Paulus Arajuuri.

  Arajuuris ärliga svar: Vi behöver poäng

  ”Det gör ont”, säger mittbacken efter kvalförlusten.

  Fjärde raka kvalförlusten för Finland. Det får Paulus Arajuuri att medge att det känns för jävligt. ”Det gör ont”, säger mittbacken.

 • Markku Kanerva.

  Bitter smäll för Kanerva: "Vi måste vara vakna"

  Första testet slutade dystert för Markku Kanerva.

  Första testet slutade dystert för Markku Kanerva. Den nye förbundskaptenen var inte nöjd med agerandet vid målen. ”Vi gjorde matchen svår för oss”, säger han.

 • USA:s president Donald Trump

  Trump drar tillbaka sjukvårdsreform

  Obamacare är kvar tillsvidare.

  USA:s president Donald Trump har bett representanthusets talman Paul Ryan att dra tillbaka förslaget till sjukvårdsreform, rapporterar flera amerikanska medier. Trumps förslag, The American Health Care Act, har inte ett tillräckligt stort understöd bland republikanerna.

Läs också

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

  Tom Simola: Inget är spikat på mitt nya jobb

  Nyvalda vd:n för ÅU bemöter kritik han fått.

  Raseborgs stadsdirektör Tom Simola valdes nyligen till vd för Förlags Ab Sydvästkusten men han har mött mycket kritik redan innan han tillträtt. Så här besvarar han kritiken som gäller bland annat mediehusets tidning Åbo Underrättelser.

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

Nyligen publicerat - Inrikes