Hoppa till huvudinnehåll

Risikko vill ha personliga rådgivare i bidragsdjungeln

Bild: Yle . arbetslös,arbete,social,socialhjälp

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) vill att personer som är kund hos många socialtjänster ska få handledning av en personlig rådgivare med inblick i det snåriga förmånssystemet.

- Är du ensamförsörjare med ett sjukt barn och arbetslös är det en djungel med alla bidrag. Det finns bidrag att få men man måste själv ha koll på vad man har rätt till. Kritiken mot det här är helt befogad, säger Risikko.

Förra veckan överlämnade en arbetsgrupp ett förslag till en förnyad socialvårdslagstiftning. Idén om en personlig kontaktperson finns med i förslaget.

En som skulle gynnas av en kontaktperson är Taina Gestrin:

- Jag har varit hos otaliga läkare, socialrådgivare, på TE-centralen och hos FPA. Ingen har en helhetsbild av situationen - förutom jag själv. Jag har upplevt det så många gånger då jag fört samma papper, blanketter och tilläggsuppgifter till om igen nya instanser. Om man inte själv har ork och ihärdighet är det minsann absolut ingen annan som har helhetsbilden, beskriver Gestrin.

Gestrin lider bland annat av sällsynta diabeteskomplikationer som förhindrar henne att jobba, men hon har trots sina kroniska sjukdomar inte beviljats sjukpension. Hon har rekommenderats att ansöka om arbetslöshetsunderstöd, men nekats det på grund av en studierätt - fastän hon inte avlagt ett enda studiepoäng på flera år. I väntan på att försäkringsdomstolen ska behandla hennes besvär lever hon på FPA.s handikappbidrag på 89€ i månaden.

- Min man har tagit över hela vår ekonomi, och det är en tung last. Jag har inga egna pengar som skulle stöda självkänslan, och inga pengar att köpa medicin jag skulle behöva.

I sin färska doktorsavhandling beskriver forskaren Anne Määttä vilka problem i socialskyddssystemet som bäddar för mänskor att falla mellan många stolar.

- Det finns ingen som har som uppgift att ha en helhetsbild, påpekar Määttä. Hon kallar det för byråkrati på gatunivå.

- Förmånshandläggaren bakom glasluckan har bara att göra med den enskilda ansökningen. Socialarbetare, som är utbildade i systemet, är det svårt att komma i kontakt med i ett tidigt skede. Det behövs mer resurser för socialt arbete.

Leena Eräsaari är professor i socialt arbete vid Jyväskylä universitet. Hon efterlyser mer möjligheter för socialarbetare att göra sitt jobb.

- Högt utbildade och professionella socialarbetare har fråntagits möjligheter att ge hjälp. Beslut om hur de ska göra fattas ovanför deras huvuden, säger hon.

Att inte kunna leva upp till sin arbetsmoral är en kris för en socialarbetare, säger Eräsaari.

- Forskare ser att de socialarbetare byter jobb då dom märker att de inte kan hjälpa sina klienter. De som blir kvar riskerar att drabbas av moralisk utmattning.

Reformen en ekonomisk utmaning - "politisk vilja finns"

Förnyelsen av socialvårdslagstiftningen skulle bli en ekonomisk utmaning, men social- och hälsovårdsminister Risikko tror att det finns politisk vilja att genomföra reformen.

- Inom ramarna för de ekonomiska realiteterna finns det vilja att föra frågan vidare, och likaså behövs mera resurser för socialt arbete, säger Risikko.

Reformen skulle enligt arbetsgruppen betyda 3 400 nya arbetstagare, vilket skulle resultera i tilläggskostnader på 140-150 miljoner euro per år. Statens andel skulle vara upp till 75 miljoner euro. I statens budgetram för år 2015 finns bara drygt hälften av summan (38,5 miljoner euro). Det här skriver Helsingin Sanomat (4.9.2012).

Den nya lagstiftningen skulle träda i kraft stegvis från och med år 2015.

Programmet Radar synar socialskyddets struktur och visar att helhetsbilden saknas och att den ena funktionen inte har en aning om vad den andra gör.

Läs också: Därför producerar samhället mellanfallare och Taina föll mellan stolarna

 • Personporträtt av Christine Saarukka.

  Journalisten Christine Saarukka är död

  Saarukka dog efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal.

  Saarukka avled under helgen efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal. Hon var alltid klar och tydlig med hög ambition, berättar kollegan Benny Törnroos.

 • Ishockeylejonen i EHT-turneringen i Tjeckien

  På tv idag: Sista VM-genrepet för ishockeylejonen

  Finland tar sig an Sverige i Budejovice.

  EHT-turneringen i Tjeckien avslutas för Finlands del med klassikermötet mot Sverige. Matchen är den sista chansen för de finländska spelarna att övertyga landslagsledningen om att de är värda en plats i VM-truppen. Finland–Sverige i TV2 och på Arenan med start klockan 15.10.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Personporträtt av Christine Saarukka.

  Journalisten Christine Saarukka är död

  Saarukka dog efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal.

  Saarukka avled under helgen efter en tids sjukdom. Hon blev 69 år gammal. Hon var alltid klar och tydlig med hög ambition, berättar kollegan Benny Törnroos.

 • Eld.

  Brand sprider rök i Brahestads centrum

  Branden härjar i gammal affärsbyggnad.

  Det brinner i en gammal affärsbyggnad i centrum av Brahestad i Norra Österbotten. Jourhavande brandmästaren uppger att byggnaden stod tom och att man inte misstänker att någon är inne i den.

 • Anneli Jäderholm står vid universitetsstranden i Vasa. Hon har en svart kappa på sig och en blå skjorta. Hon bär stora svartskalmade glasögon och har medellångt mörkt hår.

  "Motion och natur botar depression bättre än läkemedel"

  Läkare önskar frisk luft och gemenskap som rehabilitering.

  Att vistas i naturen och bland djur kan ha bra följder för någon som lider av psykisk sjukdom. Men det är ingen självklarhet att få ta till naturen som en rehabiliteringsmetod, trots att läkare kan rekommendera det.