Hoppa till huvudinnehåll

K3: En underbar tomhet

Georgia O'Keeffe
Georgia O'Keeffe Bild: Alfred Stiegliz georgia okeeffe

New York om natten, öknen i New Mexico. Den amerikanska konstens grand old lady Georgia O´Keeffe visste vilka landskap som var hennes. Först på gamla dar började hon resa världen runt: "Floder och vägar för människan vidare", skrev hon då. Gungerd Wikholm har gjort ett radioprogram om Georgia O'Keefe vars målningar nyligen visades på utställning i Helsingfors.

När hon 98 år gammal dog år 1986 var hon redan en legend: en ensam, tuff, vacker kvinna som målade skelettdelar och kranier med en blå himmel som bakgrund. På bordet i sitt hem hade hon en ask med skallror från ormar hon dödat: de var överlevnadstroféer. "Jag är rädd hela tiden. Men jag har aldrig låtit mig hejdas av det,"hade hon sagt. Inte heller lät hon sig bindas av sin man, fotografen Alfred Stieglitz.

Georgia O´Keeffes konst har för första gången visats i Finland i sommar.Men också här har hon länge varit en förebild för många, bland dem konstnären Anna Retulainen. Och designern Cody Douglas Oreck, gift med den amerikanska ambassadören i Finland, reste i våras i Georgias spår i New Mexico.

K3: En underbar tomhet - med uppläsning medverkar Susanna Ringbom och redaktör är Gungerd Wikholm:

 • Expressen: Irakiska styrkor skär halsen av IS-soldater

  Expressens reporter säger att hon har bevis för det här.

  Iraks armé stärker greppet om Mosul och har nu tagit kontrollen över ytterligare två stadsdelar. Samtidigt kommer nya rapporter om de grova övergrepp som styrkorna begår när de försöker driva ut terrorgruppen IS.

 • Brexit lämnar stora hål i EU:s budget

  EU-kommissionen: Hålet kan uppgå till 12 miljarder euro.

  Det brittiska EU-utträdet lämnar stora hål i EU-budgeten. Enligt EU-kommissionen kan det vara frågan om mellan 9 och 12 miljarder euro i EU:s årliga budget på cirka 150 miljarder euro.

 • Terrängbrand nära sommarstuga i Tenala

  Invånare höll branden under kontroll.

  En terrängbrand bröt ut i Helsingudden i Tenala i dag. Branden hotade en sommarstuga, men den som bor i stugan lyckades hålla branden under kontroll tills räddningsverket kom till platsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje