Hoppa till huvudinnehåll

Metallförbundet kritiserar skarpt Metso

Rättvisans gudinna Justitia
Rättvisans gudinna Justitia Bild: AP Graphics Bank våg

Metallförbundet riktar skarp kritik mot verkstadskoncernen Metso efter dagens besked om att personalen ska minska med upp till 630 anställda.

Facket påpekar att Metso nyligen beslöt att dela ut extra dividend till sina aktieägare. År 2010 gjorde Metso en vinst på över en halv miljard euro och enligt bolagets börsmeddelande förbättrades lönsamheten ytterligare under fjolåret. En dividend på 1,70 euro per aktie delades redan ut i år, och förra veckan meddelade Metso att ägarna dessutom får en extra dividend på 0,50 euro per aktie.

Metallförbundets ordförande Riku Aalto är starkt kritisk till att den summa som Metso tänker betala ut i extra dividend är över dubbelt så stor som den summa bolaget vill spara in genom personalminskningar och permitteringar.

Staten är Metsos största enskilda ägare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes