Hoppa till huvudinnehåll

Annat än lägre skatter lockar företagare till Estland

De finländska företagens intresse för att flytta över sin verksamhet till Estland har ökat under de senaste krisfyllda åren. Förr var det lägre skatter och lönekostnader som lockade finländare till Estland, men i dag varierar motiven mer. Många finska företag i Estland är små och har ofta inga anställda.

- De flesta som är intresserade av Estland är det för att de har fått för sig att Estland är ett skatteparadis, säger Jussi Hallikas, en finsk affärskonsult bosatt i Estland. Men det stämmer inte och de flesta som tar kontakt för att bara fråga om skatterna tappar snabbt intresset.

Enligt en undersökning från Finlands Näringsliv EK stiger antalet finskägda företag i Estland snabbt. Enligt både Hallikas och andra ester, handlar det ändå knappast om den massflykt som det finländska näringslivet ofta varnar för.

- Väldigt många finska företag har sin huvudverksamhet i Finland och kommer hit bara för att för säkerhets skull finnas här. Många av dem har knappt någon verksamhet här alls, menar Kraas chef för EVEA, den estniska föreningen för små- och medelstora företag.

- Det betyder också att de ofta betalar största delen av sina skatter i Finland, tillägger hon.

Att företagarklimatet är bättre i Estland verkar alla vara överens om. Att bilda ett företag går att göra på 20 minuter på internet, men det betyder inte automatiskt att allt går som önskat. Ett företags ägare måste rent fysiskt driva verksamheten i Estland och de finska skattemyndigheterna är konstant i jakt på misstänkta fuskare på den här punkten.

Finlandssvenske Joen Schauman, som har expanderat sin klädbutikskedja Schoffa från Helsingfors till Tallinn, tonar ner skatteförmånerna hans företag betalar skatt i Finland.

- Estland är nära, det tar lika länge från Helsingfors att komma till Tallinn som det tar att komma till Åbo, säger Schauman. Och det är lika lätt.

- En viktig sak med Estland, åtminstone i vår bransch, är att marknaden är ny, alla spelare är inte ännu på plats. Den finns inte så många som säljer herrskjortor här, i Helsingfors är konkurrensen betydligt större, enligt Schauman.

Enterprise Estonia är den viktigaste statliga institutionen i Estland som jobbar med att stödja företagsverksamhet i landet. Krister Kalda är organisationens Nordenrepresentant.

- Det finns ett stort nätverk av finländska firmor i Estland och andra finska företagares erfarenheter är den bästa marknadsföringen vi har, säger Kalda.

Motivet för Enterprise Estonia med att locka finländska företag till Estland handlar inte så mycket om skatteintäkter som det handlar om expertis. Näringslivet i Finland har en lång erfarenhet av den europeiska marknaden och Estland har aldrig ännu riktigt lyckats bli det exportland det vill vara.

En positiv trend som Krister Kalda ser är att finländarnas intresse för Estland bortom Tallinn ökar.

- För en firma som vill ha ett helt lands marknad är Estland tillräckligt litet, säger Kalda. På två timmar kommer du från Tallinn till alla större städer i landet.

Av de 4 350 finskägda företag som är registrerade i Estland är många nya. För tre år sedan var de 2 800. Enligt EK funderar ännu många medelstora finländska industriföretag på att flytta produktionen till Estland.

Enligt EK:s undersökning ser över 4 500 finländska företag det som sannolikt eller mycket sannolikt att de flyttar sin verksamhet till Estland inom tre år, men de estniska affärskonsulterna tror inte en stor andel av dem verkligen kommer att göra det.

Gustaf Antell

 • Finland på Pisa-topp trots märkbar nedgång - och flickorna allt bättre

  Finland på femte plats i ny Pisa-undersökning.

  Finland är fortfarande ett ledande land i fråga om utbildning men det ser ut som om studier i naturvetenskap inte inspirerar eleverna i lika hög grad som förr. Finland ligger på femte plats i den nya internationella Pisa-undersökningen. Bland OECD-länderna placerar sig Finland på tredje plats.

 • Pisa-undersökningarna - ett relevant mått på kunskap?

  Pisa-undersökningarna väcker också mycket kritik.

  Pisa-undersökningarna bland 15-åringar har väckt stor uppmärksamhet på olika sätt under de senaste åren. Också motståndet mot Pisa-undersökningen har ökat och Norge sägs till och med överväga att dra sig ur helt. Å andra sidan har helt nya länder kommit med.

 • Frankrike fick ny premiärminister inför presidentvalet

  Bernard Cazeneuve ersätter Manuel Valls inför valkampen.

  Inrikesminister Bernard Cazeneuve ersätter Manuel Valls som vill bli socialisternas presidentkandidat. En ny opinionsmätning ger Socialisterna få chanser hålla greppet om presidentposten.

 • Krigsveteran fyller 100 år tillsammans med Finland

  Levi Backholm minns väl då han blev bjuden på slottsbalen.

  Levi Backholm från Sundom fyller 100 år i maj 2017. Krigsveteranen är jämngammal med fosterlandet. För två år sedan var han bjuden på slottsbalen. Något han minns med glädje och värme.

Läs också

 • Dags att fira 99-åriga Finland

  Klockan 18.50 på tisdagen ska allt vara klart.

  Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 på tisdagen inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken. Här hittar du allt du vill veta om självständighetsmottagningen.

 • 10 demonstrationer på Helsingfors gator - hundratals poliser på jobb

  Nordiska motståndsrörelsen och dess motdemo är under lupp.

  Polisen väntar sig ett tiotal demonstrationer på olika håll i Helsingfors under självständighetsdagen. Framför allt Nordiska motståndsrörelsens nynazistiska demonstration och dess motdemonstration är under lupp.

 • Att förlora ett barn som aldrig föddes

  Annika Ljungberg har fått två missfall på ett år.

  Annika Ljungberg sitter i väntrummet med sin man och förbereder sig på att gå in till ultraljudsundersökningen. Hon är nervös och förväntansfull. I kväll ska de ringa släkt och vänner och delge den fina nyheten om det lilla fostret som växer i magen. Men så blir det inte. Det lilla fostret finns inte längre.

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Frankrike fick ny premiärminister inför presidentvalet

  Bernard Cazeneuve ersätter Manuel Valls inför valkampen.

  Inrikesminister Bernard Cazeneuve ersätter Manuel Valls som vill bli socialisternas presidentkandidat. En ny opinionsmätning ger Socialisterna få chanser hålla greppet om presidentposten.

 • Sverige, vad döljer du för oss?

  Svenska UD maskerar rapporter från 1991.

  Hösten 1991 sprack Sovjetunionen och Finland tvingades lägga om sin utrikespolitik. Svenska Yle bad Utrikesdepartementet i Stockholm om att få läsa lägesrapporterna som gäller Finland. Finland har en 25-årig sekretess, men svenska Utrikesdepartementet väljer att fortfarande hemligstämpla sådant som "stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt kan skada landet."

 • Finländare död i Oakland-branden

  Sammanlagt dog 36 personer i den förödande branden.

  Utrikesministeriet har bekräftat att en finländare finns bland offren i branden under en technofest i Oakland i Kalifornien. Sammanlagt 36 personer dog i den förödande branden.