Hoppa till huvudinnehåll

Från Afghanistan till Österbotten

Trebarnsfamiljen är glad över att ha fått komma till Finland Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ebrahim saberi

Kommunerna i Jakobstadsregionen tar i höst igen emot kvotflyktingar. Den här gången är det 50 afghaner som kommer.

- Jag har varit glad ända sedan första dagen jag hörde att vi får komma till Finland, säger trebarnspappan Ebrahim via tolken Sediqi Miragha.
Ebrahim och hans familj har rest från Teheran via Amsterdam och Helsingfors till Kronoby. Deras nya hem finns i Larsmo och genast de kommer får de åka hem till sin afghanska stödfamilj och äta tillsammans med dem.

Flyktingkoordinator Ann-Britt Kronqvist Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ann-britt kronqvist

På ett par år har Jakobstadsregionen tagit emot närmare 170 kvotflyktingar. Enligt flyktingkoordinator Ann-Britt Kronqvist har integrationen gått mycket bra. Hon säger att afghanerna är flitiga och har lärt sig svenska i rekordfart. Dessutom har regionens invånare tagit emot flyktingarna väl tex genom idrott och annat föreningsliv. Också vänfamiljerna blir allt fler.

Finland har förbundit sig till att ta emot 750 kvotflyktingar varje år, men det är sällan man verkligen når upp till den siffran. Orsaken är att så få kommuner är villiga att ta emot flyktingarna. Kronqvist påpekar att det egentligen inte alls är dyrt för kommunerna att ta emot kvotflyktingar eftersom staten betalar största delen av utgifterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten