Hoppa till huvudinnehåll

Isen i Arktis mindre än någonsin

En isbjörn hoppar från ett isflak till ett annat Bild: EPA arktis,djur,isbjörn,miljö,natur

Den arktiska havsisen har smultit och är nu mindre än någonsin tidigare, rapporterar det amerikanska centret för snö- och isstatistik (NSIDC).

- Fast vi länge vetat om att planeten blir varmare och att förändringarna märks i arktiska områden först, så är få av oss redo för hur snabb klimatförändringen är, säger centrets ordförande Mark Serreze.

Enligt forskarna har havsisen nu en yta på kring 3,4 miljoner kvadratkilometer, vilket är det lägsta resultatet i centrets 33-åriga mätningshistoria. Det tidigare rekordet uppmättes i slutet av augusti och början av september.

Isen i Arktis är alltid som minst i september, men nu har den smultit i snabbare takt än vanligt. Enligt forskarna är det här ett klart tecken på att klimatförändringen tilltar.

 • Slutet nära för "solsystemets mästerfotograf"

  Efter tolv år vid Saturnus börjar Cassini vara lite trött.

  Rymdsonden Cassini-Huygens anlände till Saturnus för tolv år sedan. Sedan dess har den uträttat storverk både för vetenskapens vänner och dem som bara tycker om att se vackra bilder från rymden. Men snart är det ridå för Cassini.

 • IOK agerar: Gör nya analyser av ryska dopningsprov

  Sammanlagt 254 urinprov kommer att analyseras igen.

  Internationella olympiska kommittén IOK meddelade på fredagen att samtliga urinprov som togs av ryska idrottare under OS i Sotji kommer att analyseras igen.

 • Riksdagsledamöter oroade: Återsänd iransk kurd riskerar tortyr

  Musa Muhammadi har varit i Finland sedan år 2010.

  Riksdagens människorättsnätverk oroas över att en politisk aktivist med kurdisk bakgrund sänds tillbaka till Iran. Den iranska kurdaktivsten Musa Mohammadi har befunnit sig som asylsökande i Finland sedan år 2010. Efter att hans ansökan behandlats i fem år fick han ett negativt besked i juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Slutet nära för "solsystemets mästerfotograf"

  Efter tolv år vid Saturnus börjar Cassini vara lite trött.

  Rymdsonden Cassini-Huygens anlände till Saturnus för tolv år sedan. Sedan dess har den uträttat storverk både för vetenskapens vänner och dem som bara tycker om att se vackra bilder från rymden. Men snart är det ridå för Cassini.

 • President Niinistö: Trump föreslog träff

  "Trump medveten om FInlands speciella Rysslandsförhållande"

  USA:s blivande president Donald Trump föreslog en träff för Sauli Niinistö då presidenterna talade i telefon på torsdagen. Trump talade med de andra nordiska statsministrarna före han ringde upp Niinistö. Enligt president Niinistö är det barnsligt att föra statistik över saken.

 • Regeringen fortsätter angripa Aleppo – hundratals män försvunna

  Regeringen angriper Aleppo trots uppgifter om uppehåll.

  Den syriska militären och regeringstrogna milisstyrkor har fortsatt sina angrepp mot de sista rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Det här trots att Ryssland i går gick ut med att den syriska militären skulle införa ett tillfälligt eldupphör.

 • 26 miljoner barn i Europa hotas av fattigdom

  15 procent av barn i Finland riskerar marginaliseras.

  Över 26 miljoner barn i EU-länder och Island och Norge hotas av fattigdom och social marginalisering, visar en färsk rapport från organisationen Rädda Barnen. Barn berättar om att de måste gå hungriga till skolan och är bekymrade för om föräldrarna har råd att betala hyran.