Hoppa till huvudinnehåll

Isen i Arktis mindre än någonsin

En isbjörn hoppar från ett isflak till ett annat
En isbjörn hoppar från ett isflak till ett annat Bild: EPA arktis,djur,isbjörn,miljö,natur

Den arktiska havsisen har smultit och är nu mindre än någonsin tidigare, rapporterar det amerikanska centret för snö- och isstatistik (NSIDC).

- Fast vi länge vetat om att planeten blir varmare och att förändringarna märks i arktiska områden först, så är få av oss redo för hur snabb klimatförändringen är, säger centrets ordförande Mark Serreze.

Enligt forskarna har havsisen nu en yta på kring 3,4 miljoner kvadratkilometer, vilket är det lägsta resultatet i centrets 33-åriga mätningshistoria. Det tidigare rekordet uppmättes i slutet av augusti och början av september.

Isen i Arktis är alltid som minst i september, men nu har den smultit i snabbare takt än vanligt. Enligt forskarna är det här ett klart tecken på att klimatförändringen tilltar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Ivanka Trump får ett eget kontor i Vita huset där hon blir faderns inofficiella rådgivare på heltid

  Ivanka Trump får kontor i Vita huset - blir faderns inofficiella rådgivare

  Kritiker oroar sig för korruption och nepotism.

  President Donald Trumps dotter Ivanka får ett eget kontor i Vita huset trots att hon inte har någon officiell ställning i faderns administration. Hennes man är redan chefsrådgivare och kritiker oroar sig för nepotism, intressekonflikter och korruption.

 • Franska politikern Emmanuel Macron under valkampanjen 2017

  Ny favorit efter TV-debatt i franska valet

  Macron passar väljarna bäst som president.

  I och med måndagskvällens tre timmar långa TV-debatt har den franska presidentkampanjen fått en ny favorit. Unge Emmanuel Macron skulle passa väljarna bäst som president, visade en opinionsundersökning.