Hoppa till huvudinnehåll

Arvopaperi: Italiens låneränta sjönk

Finansminister Vittorio Grilli och premiärminister Mario Monti Bild: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI finanser,grilli,italien,italiens finansminister,italiens premiärminister,mario monti,monti,vittorio grilli

Räntan på italienska statsobligationer med en löptid på 10 år har sjunkit till under fem procent, rapporterar tidningen Arvopaperi.

Räntan sjönk efter att Italien än en gång försäkrat att landet inte tänker söka krisstöd från Europeiska unionen.

Den italienska regeringen sänkte sin tillväxtprognos i går och meddelade samtidigt att landet inte behöver krisstöd. Enligt den senaste prognosen väntas Italiens bruttonationalprodukt krympa med 2,4 procent under 2013 och med 0,2 procent år 2013.

Kommentarer

Inlagt av

Hbl skriver idag. Finländarna betalar 123 euro per man till EU.

Och:
Finland är ett av länderna som betalar störst andel av sin BNP till EU. De baltiska grannarna Lettland och Litauen tillhör de största mottagarna.

I de pågående förhandlingarna vill Finland att unionens budget blir mindre än vad som föreslagits.

Det här framgår av EU-kommissionens redovisning av utgifter och inkomster mellan medlemsstaterna och unionen.

Sätter man betalningarna i relation till bruttonationalprodukten så är det bara Italien och Nederländerna som betalar en större andel. Finland delar tredjeplatsen med Tyskland och Danmark, strax efter kommer Sverige.

Under ett fåtal år fick Finland mer pengar från EU än man betalade till EU-budgeten. Under 1996, 1997 och 2000 var Finland nettomottagare.

Finlands nettobetalning till EU var förra året 652,1 miljoner euro, det motsvarar alltså 123 euro per invånare. Avgiften som Finland betalar har gradvis höjts, i och med att landet inte betalade full avgift vid inträdet i EU 1995.

EU-kommissionen kommenterar siffrorna med att nyttan är större än utgifterna även för Finland, och hänvisar till effekterna från den inre marknaden.

Förhandlingarna pågår om hur EU:s budget ska se ut efter 2013. Där arbetar Finland för att unionens total budget ska vara något mindre än kommissionens förslag.

 • Debattexpert: Knepigt läge för Clinton

  Clinton och Trump är varandras motpoler som debattörer.

  Presidentvalsdebatter kan mycket väl påverka valresultatet hävdar David Birdsell, expert på valdebatter. Den första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton är emellertid oförutsägbar.

 • Långtradarsläp brann upp i Tenala

  Stockbilen hade ingen last då olyckan skedde.

  Ett långtradarsläp på stockbil totalförstördes i en brand tidigt på söndag kväll i Tenala. Olyckan inträffade strax före klockan sex på Linjärvsvägen.

 • Bosniska serber röstade för kontroversiell nationaldag

  Folkomröstningen hade förbjudits av grundlagsdomstolen.

  Bosniska serber har röstat för att den 9 januari fortsättningsvis skall vara nationaldag i Republika Srpska (RS) - den självstyrda serbiska delen av Bosnien och Herzegovina.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi