Hoppa till huvudinnehåll

Gravida missbrukare ska tvångsvårdas

Öl eller mineralvatten? Det så kallade måttliga drickandet är de facto det som ställer till mest problem i Finland. Bild: YLE
Öl eller mineralvatten? Det så kallade måttliga drickandet är de facto det som ställer till mest problem i Finland. Bild: YLE Bild: Yle alkohol,alkoholism,krog,mineralvatten,missbruk,sprit,stop,webbdoktorn,öl

För närvarande är vård emot någons vilja enbart möjlig om personens alkohol- eller drogmissbruk anses vara en fara för andra eller för den egna hälsan. Fostrets hälsa räknas inte för närvarande som en grund för att en gravid kvinna kan bli tillförordnad vård oberoende av hennes vilja.

En av femtio gravida är stordrickare

 1. Kvinnor dricker sex gånger mer i dag än för 40 år sedan
 2. Varje år föds 600 babyn med alkoholrelaterade skador
 3. Årligen exponeras 3 000 foster för större mängder alkohol
 4. Sex procent av de gravida är storkonsumenter av alkohol

Källa: THL

Alkohol farligast för fostret

 • Alkohol påverkar fostrets hjärna mer än andra droger
 • Trettio procent av de barn som utsätts för alkohol under graviditeten får en fetal alkoholspektrumstörning
 • Det kan handla om allt från inlärningsproblem till allvarliga förståndshandikapp

Källa: Kvinnokliniken, Terve Suomi


Om en gravid kvinna med alkohol- eller missbruksproblem inte vill ha vård ska det bli möjligt för läkare att förordna henne vård mot hennes vilja om hennes drog- eller alkoholmissbruk utgör en fara för fostret, säger Kari Paaso som är ordförande för den arbetsgrupp som arbetar fram lagförslaget.

Förslaget väcker kritik på många håll. Bland annat anses det strida mot grundlagen.

- Ett foster har inga rättigheter enligt vår grundlag. Tillskriver vi fostret rättigheter öppnar vi lätt Pandoras ask och kan bli tvungna att ompröva rätten till abort, säger Tuomas Ojanen som är professor i statförfattningsrätt vid Helsingfors Universitet.

Norge är det enda landet i världen som har en lag om tvångsvård av gravida kvinnor med alkohol- eller drogberoende. Genom det finska lagförslaget vill man speciellt komma åt de mammor som missbrukar alkohol.

- Fostrets rätt till hälsa är större än mammans rätt att dricka alkohol, säger Paaso på Social- och hälsovårdsministeriet.

För tillfället finns enbart ett utkast till lagförslag. Saken ska ännu utredas närmare och vårdformerna specificeras. Tidigast i början av nästa år finns en regeringsproposition färdig för att skickas till riksdagen för godkännande.


Det granskande programmet Radar handlar om det kontroversiella lagförslaget i dag.

Läs också:
"Graviditeten räddade mig från missbruket"

 • Tung stållrulle lyfts med en kran.

  Etla: Världsekonomin drar igång den finländska ekonomin

  Tillväxten väntas ligga på 1,7 procent år 2017.

  Uppgången i världsekonomin ger fart åt den finländska ekonomin i år och nästa år - förutsatt att kommande löneuppgörelser hålls på en måttlig nivå. Det säger näringslivets forskningsinstitut Etla i sin tillväxtprognos.

 • Renaud Lavillenie, VM 2013

  Stavhopparlegenden Renaud Lavillenie till Åbo

  Deltar i sommarens Paavo Nurmi Games.

  Världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie deltar i sommarens Paavo Nurmi Games. Fransmannen har hoppat både guld och silver i OS samt slagit Sergei Bubkas långlivade rekord.

 • Renaud Lavillenie

  Ribban sätts högt i sommar – Lavillenie till PNG

  Paavo Nurmi Games fick tungt affischnamn.

  Friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games levererar. Till årets upplaga av tävlingen – den 54:e i ordningen – har tävlingsarrangörerna lyckats värva världsrekordhållaren i stavhopp, fransmannen Renaud Lavillenie.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Två svartvita foton på Musse Hasselvall.

  Musse kommer alltid vara en mobbare

  Musse Hasselvall vill bli en nykter mobbare.

  En gång mobbare, alltid mobbare - men för Musse Hasselvall, aktuell med tv-serien ”Det handlar om dig”, gäller det att bli en nykter sådan.

 • Caroline Eriksson vid sin tomt

  "Plötsligt är man med hus"

  Caroline och Fredrik bygger hus, och vi är med på resan.

  Huset har inte kommit på plats ännu, men Caroline Eriksson kan mycket väl föreställa sig hur det kommer att bli när allt är klart. Hon och sambon Fredrik Kuni gjorde ett snabbt beslut i höstas. De hade sett allt fler kompisar bygga eller köpa hus, och de började själva känna suget, efter att länge bott tillsammans i lägenhet. Så i höstas hände det, de blev med hus. Och lån.