Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen hårt pressad inför vitryskt parlamentsval

President Alexandr Lukasjenko tar emot bröd och salt på en skördefestival.
President Alexandr Lukasjenko håller Vitryssland i ett järngrepp President Alexandr Lukasjenko tar emot bröd och salt på en skördefestival. Bild: EPA / Nikolai Petrov lukasjenko

Förväntningarna inför söndagens parlamentsval i Vitryssland är låga. Flera av oppositionens kandidater har inte fått ställa upp i valet och många har också dragit sig ur kampen i sista stund.

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko har under den senaste tiden ökat trycket på regimens motståndare.

Valet har i praktiken liten betydelse för den politik som förs i Vitryssland. Det är på förhand klart att partierna som stöder presidenten kommer att vinna.

- Politikerna för ingen aktiv kampanj och till exempel valreklamsaffischer är förbjudna, säger Anais Marin, forskare och Vitrysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt henne är det stor skillnad om man jämför årets parlamentsval med valet för fyra år sedan. Då tvingades landet visa upp en mildare linje för EU, och Lukasjenko lovade att ordna något som skulle likna demokratiska val. Resultatet var ändå ett omfattande valfusk och våldsamma protester som ledde till att hundratals personer greps. Flera av de här politiska aktivisterna sitter ännu i fängelse.

Många bojkottar valet

Nu har regimen däremot gått ännu hårdare åt dem som talar mot Lukasjenkos styre. Flera ledande oppositionspolitiker får inte ställa upp i valet på söndag. Många har också valt att bojkotta valet.

- I valet för fyra år sedan fick oppositionen inte en enda plats i parlamentet, i år räknar man med att chanserna är ännu sämre, säger Marin.

Enligt Marin är det ändå ett stort problem att oppositionen inte har en enhetlig linje. Flera kandidater har fått finansiering från väst men sedan bestämt sig för att bojkotta valet. Marin säger att oppositionens kandidater med ett sådant agerande går med i regimens lek och inte gynnar demokratirörelsen i landet.

Valobservatörer ingen garanti

Internationella valobservatörer får följa med valet. I praktiken kan de ändå göra väldigt lite för att stöda en demokratisk valprocess, säger Marin. Enligt henne är den vitryska valkommissionen alltid steget före med sina olika sätt att manipulera resultatet.

Också Finland har skickat i väg fyra observatörer till Vitryssland. Problemet är ändå att ingen annan än valkommissionens personal komma nära borden där rösterna räknas. Förhandsröstningen är också ett stort problem, det har observatörerna nämligen inte rätt att bevaka.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har underkänt alla politiska val i Vitryssland under Lukasjenkos tid vid makten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes