Hoppa till huvudinnehåll

Höstsådd

Förodling – nypotatis och vårens läckra salladsbord
Förodling – nypotatis och vårens läckra salladsbord Bild: Svenska Yle/Strömsö frön

Höstsådd är något du kan göra för att underlätta vårarbetet i trädgårdslandet. Samtidigt kan du få litet tidigare skörd.

Grönsaker du kan så eller sätta på hösten:

  vintervitlök
  dill
  persilja
  morot
  palsternacka
  svartrot

Vissa örter och rotsaker gror väldigt långsamt och därför passar de bra till höstsådd. Sådana är persilja och palsternacka. Du kan vänta med sådden ända tills tjälen börjar gå i jorden. Huvudsaken är att du kan krafsa fram en grund fåra i marken där du kan strö ut fröna och täcka igen. Ingen bevattning behövs.

Det som krävs för att kunna så på hösten är sandhaltig jord. I sur lerjord ruttnar fröna lätt. Ifall du inte har sandjord kan du bygga en odlingslåda som du fyller med mullhaltig sandjord. Det är bäst att vänta med sådden så länge som möjligt. Ifall du sår för tidigt kan fröna börja gro och då dör de under vinterns lopp.

Svartrot

Svartrotens rot kan bli väldigt lång och därför trivs den bäst i stenfri djupluckrad jord. De avlånga fröna sås på 2 - 3 cm djup och gallras till ett plantavstånd på 15 cm. Ifall du har flera rader svartrot får radavståndet vara ca 25 cm. Roten kan övervintra i jorden, så om du inte hinner skörda den följande sensommar eller höst, kan du ta upp rötterna följande vår.

Svartrotens skal är svart, men roten i sig själv är vit. Då du skalar svartroten blir den vita ytan lätt brun. Lägg därför de skalade rötterna direkt i vatten med litet citron i.

Morot

Moroten trivs precis som svartrot i djupluckrad jord. Ifall jorden är för kvävehaltig blir moroten lätt bitter i smaken. Fröna sås i grund fåra på 1 - 2 cm djup. Radavståndet får vara 30 - 40 cm. Följande försommar får du gallra plantorna så att det blir ca 3 - 6 cm mellan morötterna.

Ifall rothalsen sticker upp ovanför markytan är det bäst att täcka den. Annars blir övre delen av moroten grön. Det är bra att ha en fiberduk över morotslandet hela sommaren och ta bort den först då man skördar. På det sättet undviker man ohyra bland rotsakerna.

Vinterlök och -vitlök

Att odla vintervitlök är lätt som en dans. Det är bara att dela på löken och lägga klyftorna i välgödslad jord. Till skillnad från fröna så är det bäst att sätta vitlöken redan i september - oktober så att de hinner rota sig före marken fryser. Marken bör vara sandhaltig för att inte bli för våt på hösten. Platsen kan också vara lätt sluttande så att ytvattnet rinner bort.

Gör en fåra med potatishacka och lägg ett lager välbrunnen gödsel på bottnen av fåran. Stick ner vitlöksklyftorna på 7 - 10 cm djup och med ca 15 cm mellanrum. Täck därefter igen fårorna. Ifall du har flera rader får radavståndet vara 30 cm.

Om marken är väldigt tung och lerhaltig ska man inte sätta klyftorna för djupt. Då orkar de inte växa upp. Sätter man dem för grunt kan de skadas under vintern, speciellt ifall den blir väldigt våt. När du sått frön eller satt vitlök på hösten är det bra att täcka sådden med halm eller torra löv.

Följande år behöver lökarna tilläggsnäring. Då kan du ge dem utspätt gödselvatten (t ex urin), nässelvatten eller täcka marken runtomkring med färskt gräsklipp. Ge inte gödsel efter mitten av juli, annars avmognar lökarna inte i tid.

Skörda lökarna när stjälkarna börjar gulna i september. Hjälp till med en trädgårdsgrep ifall det behövs. Skaka försiktigt av överlopps mull och knippa ihop lökarna från stjälken. Låt knippena hänga på tork på ett soligt och torrt ställe under några dagar. Flytta dem därefter till ett mörkt lager där de får torka någon dag till. Lökarna håller ännu bättre ifall de får vara en dag i bastun på 20 - 30°C värme. När lökarna fått torka ordentligt i totalt 2 - 3 veckor skär du av stjälkarna så att det blir bara en 2 - 3 cm stumpar kvar. Ifall du vill använda någon av lökarna till sättlök samma höst behöver de torka bara ett par veckor. Du kan också fläta ihop lökarna till vackra, men ätbara dekorationer.

Vintervitlöken skiljer sig från den man sätter på våren i storlek och smak. Den blir större än den vårsatta och får en starkare smak. Den får en blomstjälk och till hösten blir blommorna fulla med minimala vitlökar. De i sin tur kan man ta till vara och så samma höst. Följande höst tar man upp dem då de vuxit till sig och sätter dem pånytt litet djupare. Då får man fullstora vitlökar följande höst.

Ifall du inte har ett trädgårdsland att odla i kan du också sätta vitlökskyftorna i kruka och låta dem övervintra på balkongen eller på terassen.
Det lönar sig att använda upp vintervitlökarna under höstens lopp för de håller dåligt i lager. De börjar gro ifall inte temperaturen håller sig kring 0°C. Lagret skall också vara torrt. Bästa sättet att använda upp vitlöken är förstås att äta upp den.

Höstplantering

Vi planterade prydnadsväxter för hösten i samma låda som vi sådde och satte fröna i. Därför markerade vi såraderna med ett rött band. På det sättet visste vi var vi inte sku sätta ner höstblommen.

På hösten finns det en hel del vackra prydnadsväxter som man kan plantera istället för de delvis utblommade och kanske litet krassliga sommarblommorna. Krukorna och rabatterna blir som nya med fräscha höstfärger. Vi valde att plantera stora och små prydnadskålar i olika färger, silvergirland, som gör smala silverfärgade grenar, samt vinröd krysantem och höstljung. Slutligen täckte vi den bara markytan med halm, både för att skydda höstsådden och för att pryda rabatten. Halmen ger rabatten ett varmt intryck och slutresultatet är prydligt!

Trädgård