Hoppa till huvudinnehåll

Barn förlorar förälder efter skilsmässa

Tiotusentals finländska barn har tappat kontakten till den ena föräldern efter skilsmässan. Trots att verkligheten i många fall ser bra ut till pappers med delad vårdnad och överenskommelser har många pappor fått uppleva att bli fullständigt åsidosatta.

En av dem är "Markus" som TV-nytt har träffat.

- Mitt och sonens umgänge har varit beroende av hans mammas nycker och behov. Fortfarande lever jag varje dag med rädslan över att hon med ett plötsligt beslut tar sonen och flyttar ännu längre bort.

Vid separationen var sonen 1,5 år gammal och "Markus" hade gärna fortsatt bo med honom efter att ha varit hemma med honom i ett halvt års tid. Juristerna rådde honom ändå att inte ställa till med en vårdnadstvist eftersom följderna automatiskt hade blivit katastrofala för "Markus". Sonen fick bo med mamman och trots alla avtal fattade hon enväldigt alla viktiga beslut om den gemensamma sonens boende, dagisplats, skola och träffarna med pappan. Träffarna föll periodvis helt bort.

Förening för papporna

"Markus" och tiotusentals andra maktlösa föräldrar fick i februari en egen förening, Isät lasten asialla som aktivt har lobbat för att få lagändringar till stånd för att trygga barnens rätt till båda föräldrarna efter skilsmässan.

Ordförande Jari Pulkkinen berättar om hundratals liknande berättelser där den ena föräldern, ofta mamman, gömmer barn, hindrar telefonsamtal och systematiskt hindrar kontakten mellan barnet och den andra föräldern.

Kriminaliseras?

Att hindra sitt barn från att träffa den andra föräldern eller så kallad föräldraalienation kommer eventuellt att kriminaliseras i vår lagstiftning.

Samlingspartiets riksdagsledamot Pauli Kiuru och Sannfinländarnas Juho Eerola har båda kommit med var sitt lagförslag kring problemet, nu behandlas de av lagutskottet.

- Det är upp till 20 000 barn som drabbas av föräldraalienation varje år och det är viktigt att samhället nu visar vägen med dessa två lagförslag, säger Jari Pulkkinen.

De pappor som TV-nytt har talat med hoppas på en förbättrad och jämlikare lagstiftning. "Markus" hoppas att en dag få bo med sin son igen:

- Varje vecka vi är tillsammans frågar han om han kunde bo bara hos mig då omständigheterna förändras hos mamma på daglig basis."

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes