Hoppa till huvudinnehåll

Frontmuseets vänner räddar museet i Lappvik

Ralf Häggström är guide på Frontmuseet i Lappvik i Hangö.
Ralf Häggström på frontmuseet i Lappvik. Ralf Häggström är guide på Frontmuseet i Lappvik i Hangö. Bild: YLE / Robin Lindberg häggström ralf

Det blir en fortsättning på verksamheten vid frontmuseet i Lappvik. En pinfärsk förening som heter Frontmuseets rf vänner ska driva museet och det här gör att Svenska kulturfonden går med på att bevilja ett stöd på 4000 euro till museiverksamheten.

Ännu i somras var finansieringen av museiverksamheten oklar. Men mycket har hänt sedan dess säger museiföreståndaren Ralf Häggström.

- Det har hänt mycket och det kommer att hända mer. Med tanke på mängden besökare har det varit en alldeles normal sommar. Vår nya förening blev godkänd och heter Frontmuseets vänner rf. Nu har jag dessutom en del material och idéer för nästa års utställning. Den här sommaren blev det inte så mycket nytt. Jag hade fullt upp att få allting och rulla.

Hangö frontmuseums framtid var oviss då museets eldsjäl Stig Häggström gick bort i februari. Hans son Ralf Häggström ville fortsätta i sin fars fotspår men det blev ekonomiskt en utmaning. Svenska kulturfonden valde att låta bli att bevilja stöd till museiverksamheten i Lappvik. Museet behöver en bredare bas att stå på meddelade Kulturfonden i våras. En förening som står bakom frontmuseet var därför en förutsättning till ett bidrag säger kulturfondens regionombudsman Matts Blomqvist.

Bidraget på 4000 euro var väldigt avgörande påpekar Häggström.

Västra Nylands landskapsmuseum och Hangö museum har också lovat att stöda frontmuseet vid behov.

Läs också