Hoppa till huvudinnehåll

Rikspolitiker skippar ofta fullmäktigemöten i Esbo

Timo Soini har prioriterat annat framom Esbofullmäktige. Nu hoppas han ändå på omval. soini

Rikspolitikerna i Esbo fullmäktige har struntat i att dyka upp på möten under den pågående fullmäktigeperioden.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini och grundtrygghetsminister Maria Guzenina-Richardson från SDP har båda varit borta på fyra av årets nio möten. År 2011 var Guzenina-Richardson borta på sju möten, och Soini lät bli att gå på fullmäktigemöte 6 gånger år 2010.

Bägge ställer upp för omval i höst.

Soini kommenterar sin frånvaro med ett textmeddelande till Yle Huvudstadsregionen. Han skriver att han har varit sjuk två gånger, på resa med riksdagens talman en gång och i januari var han upptagen med presidentval.

"Håller oss uppdaterade"

Riksdagsledamöternas partikamrater i stadsfullmäktige ser ändå inga större problem med frånvaron. De tycker att både Soini och Guzenina-Richardson sköter sin uppgift, trots att de inte alltid hinner med på möten.

- När Timo är frånvarande är han den som ger oss råd, men är inte någon diktator som säger vad vi ska göra, säger Seppo Sonkeri, ordförande för Sannfinländarna i Esbo.

Esbo Socialdemokraters ordförande Jukka Vilske förstår att riksdagsledamöterna har en hård tidtabell, och tycker att partikamraten Maria Guzenina-Richardson varit på plats överraskande ofta. Och närvaro är inte heller alltid det viktigaste.

- Maria är vår kontakt till rikspolitiken, och det är en stor fördel för både fullmäktigegruppen och Esboborna.

Läs också artikeln om Helsingforspolitiker som inte hinner med lokalpolitiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen