Hoppa till huvudinnehåll

Utlandspremiär för Play Me

Bild: Copyright:www.valtteri.net play me

Svenska teaterns musikalsatsning Play Me hade under veckoslutet sin första utlandspremiär. Musikalen har satts upp vid teatern i staden Chemnitz i östra Tyskland.

– Det var en bra premiär. Det var mycket energi på scenen och publiken levde med i föreställningen, säger Linda Stark, som spelar Nina i musikalen. Hon är en av de fjorton skådespelare som har valts ut via uttagningar på webben och på olika håll i Tyskland. Alltså på samma sätt som man gjorde i Finland.

– Hade jag på förhand vetat vilka problem och risker, som hängde ihop med urvalsprocessen hade jag säkert gett upp i ett tidigt skede. Känslan av att inte hitta rätt personer för rollerna, var inte bra. Jag var mer nervös under uttagningarna, än vad jag var ikväll, säger regissören Michael Heinicke, som är nöjd med att han har fått fria händer att gestalta musikalen på sitt sätt.

– Om det hade varit på annat sätt, hade jag nog inte tagit mig an det här jobbet, konstaterar Heinicke.

Ingen inblandning från Helsingfors

Regissören är tacksam för att man i Helsingfors har litat på att man vid teatern i Chemnitz inte vänder upp och ner på hela musikalen.

– De ville göra sin egen regi, sin egen koreografi sin egen scenografi, och det har de gjort. Vi såg det som en viktig del i att få en öppning internationellt, säger Svenska teaterns chef Johan Storgård, som var på plats i Chemnitz för att se premiären.

– Föreställningen här är ju en tolkning av vårt material. De har gjort sin tolkning för sin lokala publik och den liknar inte vår ursprungsversion. Men jag måste lyfta på hatten att de överhuvudtaget har vågat, säger Storgård.

Stora skillnader i versionerna

Melanie My Rosas är en av skådespelarna som står på scenen i Chemnitz. Hon är en av få vid teatern, som har sett den ursprungliga versionen av musikalen. Hon ser att det finns stora skillnader.

– Den tyska versionen är helt annorlunda. Den största skillnaden är att man i Helsingfors har lagt mycket vikt på showen, medan man här har skalat bort en hel del och lagt mer vikt på berättelsen. Själv tycker jag att det är viktigt att historien berättas, att det inte bara är show och glamour på scenen, säger Rosas.

Play Me-konceptet har hittills sålts till två länder. I Chemnitz visas Play Me nu ett trettiotal gånger i en sal för 900 personer och i Kina blir det premiär nästa höst. I Kina sätts musikalen upp på ett annat sätt än i Chemnitz.

– Vi kommer att ha teaterns eget folk på plats, så det blir en total kontroll över vad som händer. Det är viktigt att testa det här arbetssättet också, säger teaterchefen Storgård.

På plats i Chemnitz fanns också intresserade producenter från Holland och Japan. Också här vill man från Svenska teaterns sida ha en striktare koll på konceptet.

– Vi ser att det är viktigt att få med de mest centrala elementen, som energi och tempo, konstaterar Storgård.

Regissören tror på musikalen

Att man nu har fått in en fot på den internationella marknaden, betyder enligt teaterchefen Johan Storgård mycket, inte bara för Svenska teatern.

– För Finland betyder det mycket. Man lyssnar på vad vi gör där uppe i norr och man börjar kanske också titta i lite andra riktningar än bara London och New York, säger Storgård.

Också regissören Michael Heinicke ser att musikalen har potential.

– Utmaningarna är enorma om man vill sätta upp pjäsen på ett ansvarsfullt sätt. Men jag tror att musikalen och hela konceptet har en framtid och jag hoppas att vi kan hjälpa till på vägen, säger regissören Michael Heinicke.

Läs också