Hoppa till huvudinnehåll

Lönar det sig att rösta i Grankulla?

Bild: Yle grankulla

Den största frågan i Grankulla inför kommunalvalet är strävan efter att behålla Grankulla som en självständig stad i Helsingforsregionen. Det här målet är gemensamt för alla partier.

Tillsammans med de andra kommunerna vill man få ett fungerande samarbete för att kunna trygga den svenskspråkiga servicen. Men enligt Anna Lena Karlsson-Finne, som är ordförande i SFP:s lokalavdelning i Grankulla råder det en viss uppgivenhet på fältet bland väljarna. Många undrar om det överhuvudtaget är någon vits att rösta om inte Grankulla finns kvar.

- Man är nog beredd på att det kan hända saker och ting som inte är beroende av Grankullas beslut, säger Karlsson-Finne.

Samlingspartiets ordförande i Grankulla, Juha Björnman, ser de stora utmaningarna till trots optimistiskt på situationen.

- Vi utgår ifrån att Grankulla förblir självständigt också i framtiden. Helheten och servicen förbättras inte genom att flytta på gränserna.

Skolfrågan en skiljelinje

De två största partierna i Grankulla, SFP och Samlingspartiet ser däremot olika på skolfrågan.

- Det finns starka krafter i Samlingspartiet som tycker att man kunde slå ihop skolor över språkgränserna. Men det kämpar vi nog emot. Vi vet att minoriteten behöver sina egna skolor, säger Karlsson-Finne.

Samlingspartiets ordförande i Grankulla, Juha Björnman håller inte med.

Hjärnflykt till Helsingfors

- Alltför många Grankullaungdomar väljer att gå gymnasiet i Helsingfors eller Esbo då måste man kunna bjuda på andra alternativ, till exempel ett ökat samarbete mellan de svenska och finska skolorna. Överlag kunde man öka det administrativa samarbetet språkgrupperna emellan i Grankulla, tillägger Björnman.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen