Hoppa till huvudinnehåll

Närstående till missbrukare får hjälp på svenska

En deprimperad tonårsflicka
En deprimperad tonårsflicka Bild: Yle/Eila Haikarainen mentala problem

Snart kommer närstående till missbrukare att kunna få hjälp via en ny jourlinje. Det är fem finlandssvenska föreningar som startar upp telefonjouren och den kommer att drivas med talkokraft.

Det har i många år funnits en finskspråkig linje, men ingen på svenska.
- Behovet av en svenskspråkig linje är stort. Att få prata sitt modersmål är viktigt och det sänker definitivt tröskeln för att söka hjälp, säger Marianne Siermala, ordförande för Stödföreningen för närstående till missbrukare.


Siermala berättar att hon via stödföreningen får allt fler samtal från närstående till missbrukare.
- De gråter och behöver någon att prata med. Jag märker att de blir lättade bara av att jag svarar vänligt i telefon och lyssnar på dem, säger hon.

För 10 år sedan var Siermala själv närstående till en alkohol- och blandmissbrukare.
- Jag kände mig förtvivlad, maktlös, förrvirrad. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen och jag hade ett stort behov att prata.

Via jourlinjen ska de närstående anonymt få prata om sin situation och få information om varifrån de kan söka hjälp, både åt sig själva och sina anhöriga.

Eva Marander, verksamhetsledare för USM.
Eva Marander, verksamhetsledare för USM. Eva Marander, verksamhetsledare för USM. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund usm

En närståendegrupp som är extra utsatt är barnen. Dem hoppas man speciellt kunna fånga upp via telefonjouren, säger Eva Marander som är verksamhetsledare för Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård (USM).
- Via vår verksamhet märker vi att barn till missbrukare är väldigt utlämnade i sin situation, säger Marander.
Hon berättar att barnen inte vet vart de kan ta kontakt och de tar sällan upp sina problem själva. En anonym telefonlinje kunde enligt Marander kanske sänka tröskeln att söka hjälp.

Telefonjouren är fortfarande i planeringsskedet och det är oklart exakt när den kan starta. Men man siktar på att det ska ske ännu på det här årets sida.

Jouren kommer att bestå av 10-12 volontärer som alla kommer att får en utbildning och en mentor. Man kommer också att följa upp hur personerna psykiskt klarar av att jobba med jouren.

Det är Fri från narkotika, Fri från narkotika på Åland, Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård (USM), Stödföreningen för närstående till missbrukare och Tolvis center som ligger bakom telefonjouren.

Om du är intresserad av att bli en av volontärerna ta kontakt med någon av föreningarna:

Fri från narkotika r.f.

Understödsföreningn för svenskspråkig missbrukarvård r.f.

Stödföreningen för närstående till missbrukare r.f.

Tolvis center