Hoppa till huvudinnehåll

Festligt slut på sommaren för kor i Österrike

I alpbyarna i Österrike betyder hösten att det är dags att ta hem djuren från sommarbete uppe på bergsängarna. Traditionen med så kallad "Almabtrieb" har för många byar blivit ett sätt att locka turister i slutet av sommaren.

Korna från den österrikiska byn Jerzens idisslar de sista munsbitarna gräs på hög höjd. Hösten betyder att korna får lämna sina betesmarker på 2 000 meters höjd, innan snön faller.
- Korna har varit här uppe i 90 dagar. I dag firar vi "Almabtrieb", vilket betyder att korna lämnar alpängarna. Väl nere i dalen tar bönderna sina kor tillbaka till gårdarna, säger Klaus Schrott, som under somrarna jobbar som herde uppe i bergen.

Det är ungefär hundra kor som nu ska ner. Och också för Klaus Schrott och för de andra herdarna är dagen speciell.
- För oss herdar är det här en dag som vi firar. Huvudsaken är att vi får ner alla korna välbehållna i dalen, säger Schrott.

Kransar för korna

För omkring 200 000 kor i Tyrolen tar sommarlovet slut i dessa dagar. Före det bär av till hemgårdarna blir kossorna utsmyckade med kransar och drivna genom sina hembyar. Så också i byn Jerzens.
- Här har vi till exempel den vackraste grå kon. Det ser man av att hon i sin krans bär på en spegel, som alltså står för skönhet. Annars pryds kransarna med bär och örter från bergen. Kransen tillhör bonden och den skall ge lycka under året, förklarar Schrott.

För byn Jerzens med sina omkring tusen invånare är tillställningen viktig, inte minst för att man lyckas locka närmare 4 000 besökare till byn.
- Vi ha firat "Almabrieb" i 30 år och det är viktigt för invånarna. Föreningarna i byn kan på det här sättet dryga ut kassan. Också för sammanhållningen i byn är festen mycket viktig, säger borgmästaren Karl Raich.

Johnny Sjöblom, Jerzens