Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm kan ta emot flyktingar

Bild: EPA/JIM HOLLANDER ras jdir

Korsholm har inte tagit emot flyktingar på 13 år. Nu utreder tjänstemännen i kommunen om det finns förutsättningar att ta emot flyktingar nästa år.

- Vi måste veta om vi kan erbjuda bostäder, daghem, skola och hälsovård. Just nu är alla kommunens hyresbostäder upptagna och vi kan ju inte säga upp de som bor där, säger socialdirektör Alice Backström.

Alice Backström.
Alice Backström. Alice Backström. Bild: YLE/Sonja Rundt alice backström

På 1990-talet då Korsholm tog emot över 100 kurdiska flyktingar byggde man upp en välfungerande organisation för de specialbehov en flyktinggrupp medför. Nu finns den organisationen inte längre.

- En möjlig väg är att köpa tjänster av Vasa stad, säger Backström.

Av de tre kommunalpolitiker som Vega Österbotten pratat med säger en att hon är tveksam till att ta emot flyktingar eftersom det inte finns lediga hyresbostäder i kommunen.

En annan anser att problemet är att det är svårt att få ett jobb i Korsholm. Att 58 procent av den arbetsföra befolkningen i Korsholm jobbar i Vasa talar sitt tydliga språk.

Av de kurdiska flyktingarna bor ingen kvar i Korsholm.


- Jag tror att de flesta Korsholmsbor är positivt inställda till att ta emot flyktingar bara vi kan lösa de praktiska utmaningarna, säger socialdirektör Alice Backström.

Just nu väntar över 700 flyktingar på en kommunplats i vårt land.

De senaste familjeåterföreningarna i Korsholm skedde år 2003.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten