Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens kommuner på 2000-talet

Är det en katastrof om din kommun fusioneras med en annan? Eller kan det sluta bra? Kommunkartan har ritats om i Österbotten många gånger.

Under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet fusionerades många kommuner i Österbotten. Nuvarande Kronoby kommun bildades den 1 januari 1969, då Kronoby slogs samman med Nedervetil och Terjärv.

Kommunsammanslagning i Österbotten 1967

Kronoby kommun bildas och Terjärv som kommun upphör

Vasa utvidgas 1965

Korsholm fusionerades Kvevlax, Replot och Solf 1973. Trettio år senare är alla nöjda med Korsholms kommunsammanslagning.

På 2000-talet står Österbotten införs nya fusioner. Vörå-Maxmo uppstod den 1 januari 2007 genom sammanslagningen av kommunerna Vörå och Maxmo.

Vörå-Maxmo blev en tvåspråkig kommun med svenska som majoritetsspråk (cirka 86 procent) och finska som minoritetsspråk. Kommunfusionen har gått exemplariskt menar man både i fullmäktige och på gatan.

Nu diskuterar man om Oravais också kunde fusioneras med dessa kommuner.

Diskussionerna om en fusion mellan Malax och Korsnäs går också heta efter det stora kommunförslaget 2011.

De svenska österbottningarna är kanske mest oroliga för fusioner där svenskspråkig majoritet skulle hotas. Därför är man kritisk t.ex. mot en fusion mellan det tvåspråkiga Vasa och svenskspråkiga Korsholm.

Men kommunerna skall minska menar man i statsrådet.

Informationsruta

De nuvarande helt svenskspråkiga kommunerna i Österbotten är Närpes, Korsnäs och Larsmo och de tvåspråkiga är Kaskö, Kristinestad, Kronoby, Malax, Korsholm, Oravais, Pedersöre, Jakobstad, Nykarleby, Vasa och Vörå-Maxmo.

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet