Hoppa till huvudinnehåll

Ryska atomubåtsvrak hotar Norra ishavet

Bild från en norsk-rysk expedition till vraket efter atomubåten K-159 utanför Kolahalvön. Bild: ARD k-159

Radioaktiv strålning kan läcka ut från tre ryska atomubåtar som ligger på Norra ishavets botten. Enligt en intern rapport från ryska miljömyndigheter måste två av ubåtarna bärgas senast år 2014.

Atomubåten K-159 sjönk i en storm i augusti år 2003, då den skulle bogseras till Murmansk för att skrotas. K-159 ligger nu på 250 meters djup norr om Kolahalvön. Enligt ryska dokument som det tyska rundradiobolaget ARD har kommit över kan K-159 orsaka en miljökatastrof..

År 1981 skedde en allvarlig reaktorolycka ombord på den sovjetiska ubåten K-27. Sovjetiska myndigheter beslöt att i hemlighet sänka vraket öster om Novaja Zemlja, där det fortfarande ligger på 33 meters djup.

Ryska myndigheters officiella ståndpunkt är att radioaktivitet inte akut riskerar läcka ut från atomubåtarna. Men enligt en intern myndighetsrapport från 2011 som ARD har kommit över måste K-27 och K-159 bärgas senast år 2014.

En tredje ubåt, K-278 Komsomolets, sjönk år 1989. Hon ligger på 1700 meters djup i Barents hav med 1500 kg höganrikat uran i reaktorn och två torpeder som innehåller plutonium i bogen.