Hoppa till huvudinnehåll

Evira förundrar sig över fruktschampo

Äpplen, apelsiner och mandariner till salu
Äpplen, apelsiner och mandariner till salu Bild: Comstock apelsiner

Livsmedelssäkerhetsverket Evira förundrar sig över ett tvättmedel för frukter som nyligen har kommit ut på finska marknaden.

Tvättmedlet marknadsförs som fruktschampo för de som är ängsliga över bakterier eller växtskyddsmedel på frukternas skal. Enligt Evira blir frukterna ändå inte alls renare av medlet än med vanlig vattentvätt.

Om man är rädd att frukterna är så smutsiga att man vill tvätta dem med tvättmedel ska man istället låta bli att köpa frukterna överhuvudtaget, rekommenderar Evira. Om det finns så pass mycket rester av växtskyddsmedel på frukterna tas hela fruktpartiet bort.

På diverse internetforum berättar kunder om hur vindruvor färgat diskvattnet mörkare och sedan smakat annorlunda.