Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt barnkidnappare häktades

Den åttaåriga flickan som kidnappades i Kotka i tisdags kunde ringa såväl sin mamma som nödcentralen trots att hon var bunden till både händer och fötter. Polisen kunde snabbt lokalisera henne med hjälp av telefonen.

Den misstänkte gärningsmannen häktades i Kymmenedalens tingsrätt i dag. Häktningsrättegången hölls i morse bakom lyckta dörrar. Han har erkänt dådet och misstänks för grovt frihetsberövande. Straffet kan bli mellan fyra månader och fyra år.

Tack vare data från flickans telefon kunde hon snabbt lokaliseras. Hon hittades tre timmar efter kidnappningen i en stuga i Pernoo, fortfarande bunden. Polisen var tvungen att bryta sig in i stugan. Flickan var vid överraskande god vigör då hon hittades och hon kunde ge signalement både på gärningsmannen och hans bil.

Gärningsmannen kunde gripas efter en timme och han gjorde inget motstånd. Han har erkänt dådet och han har varit samarbetsvillig vid förhören. Han har ingen kriminell bakgrund.

Mannen och flickan kände inte varandra från tidigare och det är inte fråga om någon vårdnadstvist. Polisen fortsätter förhören med mannen och vill inte säga något om hans motiv i det här skedet.

Mannen var inte påverkad av alkohol. Han är född år 1990 och bosatt i Kotka. Brottsrubriceringen är grovt frihetsberövande. Han hade ingen medbrottsling.

Omkring 30 personer deltog i spaningarna efter flickan. Polisen deltog med 13 polispatruller och bad om tjänstehjälp av försvarsmakten, centralkriminalpolisen och nödcentralväsendet. Polisens specialstyrkor var i beredskap och också en helikopter deltog i spaningarna. Också taxiförarna informerades och allmänheten bidrog med många tips vilket hjälpte till att gripa gärningsmannen.

Läs också