Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad vill börja vårda äldre hemma

säng
säng Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström ålderdom

I Kristinestad hoppas man kunna få igång verksamhet med familjevård i hemmet. Det skulle bli ett komplement till äldreomsorg och anstaltsvård. ”Den här formen av äldreomsorg fungerar redan till exempel i Kauhajoki,” berättar vård- och omsorgschef Peter Riddar.

- En av veteranerna som var inne för rehabilitering på sjukhemmet berättade att han under någon intervallperiod hade varit på ett sådant hem i Kauhajoki. Han hade upplevt det väldigt gemytligt.

Mannen bodde i en jordbrukarfamilj där han skötte jordbruket och kvinnan skötte barnen och hushållet. De hade kompletterat sin inkomst med ett familjehem där det närmast var intervallpatienter, upp till 6-8 stycken som bodde hos dem under längre eller kortare perioder.

- Åtminstone den här patienten hade upplevt ett betydligt större mervärde i att leva i en stor familj än att vara en del av en anstalt, säger Riddar.

Staden godkänner vem som blir familjevårdare

En familj eller privatperson kan göra ett avtal med staden om att bli familjehem. Det kan vara fråga om permanent boende, men i inledningsskedet handlar det om intervallboende. För att man ska bli godkänd som familjevårdare ställs vissa krav på bostaden. Det ska vara ett säkert ställe. Personerna som ingår avtal förbinder sig till avtalet.

- Tanken är att det är ett sätt att skapa sig en egen arbetsplats, en egen inkomst.

Måndagen den 8 oktober ordnas en information om det här på familjecentret i Kristinestad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten