Hoppa till huvudinnehåll

Läkarstrejk i Estland i dag

Bild: Yle/Pekka Sipilä patientkontakt

Läkarna och sjuksköterskorna i Estland strejkar på måndagen för att protestera mot de låga lönerna och den stora arbetsbelastningen.

- De vill protestera mot att när deras kolleger tar jobb utomlands, så ökar arbetsbördan för dem som stannar, säger Mart Einasto, styrelseledamot vid universitetssjukhuset i Tartu. I flera år har de fått höra att de måste arbeta mer så att alla har tillgång till sjukvård, jag förstår att de inte orkar mer.

Vi sitter i en sal på akutavdelningen, men det är alldeles tyst. Salen är stängd, för i augusti slutade plötsligt sex sjuksköterskor på en gång.

- Plötsligt hade vi en lucka vi inte kunde fylla, det gick inte att hitta flera kompetenta sjuksköterskor på bara ett par veckor, säger Einasto. De mindre sjukhusen på landsbygden har ibland vissa läkartjänster obesatta i upp till ett halvt år.

Pengar finns inte

En läkares grundlön i Estland är 1100 euro. Medelinkomsten är 1700 euro, vilket visar att de flesta jobbar mer än 50 procent övertid, enligt Läkarförbundet. Dessutom blir en hel del övertid obetald eftersom sjukhusen inte har råd att betala.

Sjuksköterskorna tjänar ibland bara en tredjedel av vad läkarna tjänar.

- Det finns inte någon som förnekar att det borde finnas mer pengar inom sjuk- och hälsovården, säger Heli Paluste, chef för socialministeriets hälsovårdsavdelning. Vi har inte pengar, men vi jobbar på att öka intäkterna.

Enligt Läkarförbundets generalsekreterare Katrin Rehemaa stämmer det inte. Regeringen är för passiv.

- Anledningen till att vi strejkar är just den att de andra parterna inte diskuterar med oss, säger Rehemaa. I ett och ett halvt år har vi försökt samla arbetsgivarna och socialministeriet runt samma bord med oss för konkreta överläggningar, men de har inte kommit.

- Först i onsdags slutade de förneka problemen inom sjukvården, säger Rehemaa. Nu börjar de inse att sjukvårdspersonalen inte kan acceptera situationen i all evighet. Vi måste få minskad arbetsbörda och betalt för det jobb vi gör.

Gustaf Antell

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes