Hoppa till huvudinnehåll

Olika långa köer vid hälsostationerna i Borgå.

Bild: YLE / Hanna Othman östra hälsostationen i borgå

De två hälsostationerna i Borgå kan erbjuda sina patienter helt olika långa köer. Patienter med ett icke brådskande ärende kan vid den östra hälsostationen få vänta på att se en läkare i två månader, medan man vid den västra hälsostationen kan få en liknande tid på en vecka. Det här enligt vad Vega Östnyland erfar.

Den östra hälsostationen har för stunden full bemanning av läkare och kan varje dag ge ut tider. Det hjälps ändå inte, eftersom hälsostationen så länge var underbemannad, berättar anställda vi pratat med.

Det bor många äldre invånare på Östra hälsostationens område, medan de flesta som bor på västra hälsostationens område är barnfamiljer och unga personer. Då äldre invånarna kommer till östra hälsostationen för ett icke brådskande ärende handlar det oftast om långtida besvär, och årskontroller av blodtryckssjukdomar, diabetes eller liknande. Kontrollerna tar lång tid eftersom de äldre har hunnit bli i dåligt skick under den tiden som köerna var enorma till östra hälsostationen.

Överläkare Hanna Telkki-Nykänen nekar inte att det varit enorma köer ännu i våras på östra hälsostationen i Borgå, men säger att läget nu börjar vara under kontroll tack vare alla de nya läkare som anställts. För stunden pratar vi om köer på fyra till sex veckor, säger hon.

Telkki-Nykänen ser ändå ljust på framtiden. Hon tror att läget med köerna blir bättre redan i oktober, och senast under våren ska hälsostationen rulla på i vanlig ordning.

På papper kan det se ut att läkarna på västra hälsostationen är effektivare och hinner med fler patienter på en dag, men enligt våra källor handlar det om att läkarna på östra hälsostationen har fall som kräver mera tid. Patienterna på östra hälsostationens område är mera komplicerade.

Personalen på östra hälsostationen jobbar hårt för att hinna med alla patienter. Eftersom kön till den västra hälsostationen är så mycket kortare än till östra, så undrar en av våra källor ändå över varför folk inte flyttar över till den andra hälsostationen. Det har sedan maj ifjol varit möjligt att välja vilken hälsostation inom kommunen man går till.

Östra hälsostationen tog vid årsskiftet i användning ett kösystem, där hälsostationen ringer tillbaka till patienterna för att boka tid hos läkarna. Tidigare hade man varje vecka måstats ringa hälsostationen för att kolla om det fanns lediga tider.

Att det inom samma kommun ändå kan vara så stor skillnad i antalet veckor man måste vänta för att få en tid, tycker våra källor att är fel.

Brådskande ärenden har förstås ändå förtur till hälsostationen och sköts snabbare.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland