Hoppa till huvudinnehåll

"Pensionssystemet bättre än sitt rykte"

Maj-Helen Köhler i svampskogen.
Maj-Helen Köhler i svampskogen. Bild: YLE/Mira Myllyniemi skogspromenad

Pensionssystemet i Finland är bättre än sitt rykte, anser Jaakko Kiander, ekonomidirektör vid pensionsbolaget Ilmarinen. Enligt Kiander är Finland bättre förberett på en allt äldre befolkning än många andra OECD-länder.

- Vi är ett lite pessimistiskt folk och påtalar ofta olika problem, säger han.

Kiander konstaterar att det nog finns problem i pensionssystemet, men enligt honom kan de lösas. Då handlar det främst om att arbetskarriärerna borde vara längre och att pensionsavgifterna borde höjas.

I en ny rapport ger också samarbetsorganisationen OECD de finländska pensionerna relativt rena papper. Pensionspengarna i Finland växer snabbare än genomsnittet, men de finländska pensionsbolagen har också en större andel aktier i portföljerna. Det innebär oftast att risken också är högre. Bland OECD-länderna är det bara pensionsbolagen i Australien och USA som har en större andel aktier.

Då aktiemarknaderna var osäkra i fjol innebar det också att de finländska pensionsfonderna tappade mer i värde än genomsnittet. Ser man på tillväxten över en längre period har de finländska pensionsbolagen ändå haft en god avkastning.

Rapporten visar också att finländarna får en rätt god pension. Jämfört med de flesta andra OECD-länder är det finländska lagstadgade pensionerna högre, nästan 60 procent av lönen. OECD varnar ändå för att de nuvarande pensionärerna kan leva i en guldålder, även om det kanske inte känns på det sättet. Blickar man framåt är risken stor för att arbetskarriärerna måste bli längre och de lagstadgade pensionerna mindre. Kiander bedömer ändå inte att det måste skäras i de nuvarande pensionerna.

- Våra pensionsnivåer är ganska bra och vi har råd med de nuvarande pensionerna, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes