Hoppa till huvudinnehåll

Regn gör åkrar till sjöar

Bild: Yle vattendränkt åker

Det regniga höstvädret hotar spannmålsskörden på många håll. Till exempel på områden där det har regnat mest är nästan all sådd fortfarande obärgad, och väderrapporterna lovar ingen bättring.

- Nog är läget allvarligt. Prognoserna visar fortsättningsvis regn och vi går allt längre in i hösten. Det går inte att komma ut på åkern på grund av nederbörden, säger Holger Falck, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

September har varit en mardröm för många odlare. Åkrarna påminner mera om kärr än om åkrar. I Nyland hotar en fjärdedel av spannmålsskörden bli kvar på åkrarna. Det finns områden där det har regnat 300 millimeter på en månad.

Skördeutsikterna varierar radikalt också på ett litet område. På de bäst gynnade områdena i Nyland är tröskningen klar och skörden har varit god. Där det har regnat mest är däremot 90 procent av spannmålen fortfarande oskördad.

- Det kommer säker att bli en del säd kvar på åkern på grund av att bärigheten är för dålig. Bönderna är ändå ett envist släkte. Så länge det finns någon möjlighet att tröska den och det är ekonomiskt någorlunda vettigt försöker vi nog få bort spannmålen, säger Falck.

Han är ändå pessimistisk om väderutsikterna framöver.

- Jag såg just på framtidsprognoserna och enligt det så finns det kanske två dagar nästa vecka som det går att tröska, säger Falck.

Se också Tv-nytts intervju med en odlare i Sibbo:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes