Hoppa till huvudinnehåll

A-Stream: "Med ryggen före in i framtiden"

Bild: Yle marskalken av finland

Den skandalomsusade filmen om Mannerheim premiär på filmfestivalen kärlek och anarki i kväll. Filmen har redan innan premiären väckt ett ramaskri i och men att Mannerheim gestaltas av en svart skådespelare, Telley Savalas Otieno.

I onsdags presenterades filmen för pressen och mottagandet var minst sagt svalt. Filmen har kallats allt från ett allt för lång You-tube klipp till banalt teknologskämt. Kvällstidningarna har inte sparat på krutet och Mannerheim har lyfts fram som hustrumisshandlare.’

Filmen är kanske ett rejält magplask. Men vad gäller publicitet har teamet bakom filmen lyckats till 100%. Den svarte Mannerheim har varit löpsedelsstoff ända sedan det kröp fram att huvudrollsinnehavaren är en kenyan och inte en Peter Franzen.

I själva verket är ståhejet kring filmen betydligt intressantare än själva filmen. Vad kan man dra för slutsatser av att det blir en sådan folkstorm kring en i själva verket rätt banal och skyldig film?

- Hela den här uppståndelsen kring filmen visar att vi är ett folk som är cementerade i vårt förflutna säger Ruben Stiller. Det här är en film där blicken riktas framåt.

Varför reser vi finländare med ryggen före in i framtiden? Yles aktualitetsmagasin A-Stream försöker besvara den frågan ikväll kl 21 genast efter att Mannerheimfilmen haft premiär. I studio sitter professor Mikko Lehtonen, som forskat i mediekultur och journalist Leena Ylimutka från Iltalehti. A-Stream bjuder också på färska kommentarer från premiären på Bio Rex.

Det går att kommentera den direktsända diskussionen på twitter under hashtagen #a_stream.

Mattias Fagerholm, producent för A-stream

Läs också