Hoppa till huvudinnehåll

De gröna stöder finansmarknadsskatten

Ville Niinistö
Ville Niinistö Ville Niinistö Bild: Yle ville niinistö

De grönas ordförande Ville Niinistö skriver i ett blogginlägg att man med hjälp av en finansmarknadsskatt kan minska på manipulering av penningrörelsen och skapa stabilitet i ekonomierna.

De gröna stöder finansmarknadsskatten och vill att Finland ska delta i att utveckla den, skriver Niinistö.
- Det är helt rätt att finansmarknaden betalar någon form av skatt för att trygga finansbasen för välfärdssamhället. Det är också helt klart, att finansmarknadernas manipulering av penningrörelsen delvis ligger bakom finansbubblan före år 2008, skriver Niinistö.

Finansmarknadsskatten, alltså transaktionsskatten är en skatt som uppbärs för aktie- och obligationslån. I synnerhet Frankrike och Tyskland har talat varmt för finansmarknadsskatten.

- I regeringsprogrammet står att Finland internationellt ska påskynda att en så omfattande finansmarknadsskatt som möjligt tas i bruk. Vi ska sätta i gång med det nu, säger Niinistö.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) sade på lördagen i TV1:s Morgonettan att hon önskar att Finland står i främsta linjen bland de länder som stöder en finansmarknadsskatt. Statsminister Jyrki Katainen (Saml) ville ännu på lördagen inte uttala sig om Finlands ståndpunkt till skatten. Enligt Katainen kommer regeringen att ta ställning till frågan under de närmaste dagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes