Hoppa till huvudinnehåll

Åbokandidater flaggar för renovering av fuktskadade hus

Valplakaten i Åbo vid kommunalvalet 2012.
Valplakaten i Åbo vid kommunalvalet 2012. Bild: Yle/Linus Hoffman valplakat

I Åbo har diskussionen om hur man borde åtgärda fuktskadade fastigheter aktualiserats i och med fuktproblemen i Cygnaeus skola. En färsk undersökning som skolhälsovården har gjort, visar att det finns tydliga tecken på problem med inomhusluften i skolan och skolan uppmanas därför att omedelbart ta till åtgärder för att få bukt med problemen.

I Yles valkompass har även kommunalvalskandidater kunnat ta ställning till om Åbo borde satsa på att renovera mögel- och fuktskadade fastigheter och istället skjuta fram nya byggprojekt. Bland de uppställda kandidaterna är det påfallande många som flaggar för att renovera av fuktskadade fastigheter.

Då man ser på de olika partiernas kandidater, är det en överväldigande majoritet bland Centern (>90%), Sannfinländarna (>86%), Kristdemokraterna (>85%) Vänsterförbundet (>80%) och Kommunistiska partiet (>73%) som anser att man borde skjuta på nya byggprojekt för att kunna åtgärda fuktskador.

Bland de större partierna är fördelningen sedan jämnare. I Samlingspartiet är cirka hälften av kandidaterna positivt inställda till att renovera istället för att satsa på nybyggen. De Gröna är snäppet positivare, följda av 60 procent av Socialdemokraternas kandidater som också hellre skjuter upp nya byggprojekt.

Svenska folkpartiet är det enda partiet, där större delen av kandidaterna hellre prioriterar nybyggen än renoveringar av fuktskadade byggnader. Cirka 60 procent av kandidaterna flaggar hellre för nya byggprojekt.

Bekanta dig närmare med kandidaterna i Yles valkompass.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland