Hoppa till huvudinnehåll

Godartad lägesyrsel

Bild: Yrselcenter balans

Godartad lägesyrsel är en vanlig störning i balansorganen och en vanlig orsak till yrsel. Eftersom det inte är fråga om en farlig sjukdom kallas yrseln för godartad.

Lägesyrseln beror på att balanskristaller i örat har lossnat från sin plats i hinnsäcken och fallit ned i någon av balansorganets båggångar eller att de fastnat på någon av gångarnas receptorer. Godartad lägesyrsel är vanligt efter det man slagit i huvudet och efter "virus på balansnerven", men ofta hittar man inte någon orsak till att man drabbas. Godartad lägesyrsel är vanligare hos kvinnor och hos personer som lider av migrän.

Vad är symtomen?

Godartad lägesyrsel orsakar yrselattacker som oftast varar mellan några sekunder till en halv minut. Symtom som liknar åksjuka är vanliga. Illamående, kräkningar, en diffus ostadighetskänsla, svårigheter att gå rakt och att fokusera blicken.

Symtomen börjar oftast tidigt på morgonen i samband med att man vänder sig i sängen, sätter sig upp eller lägger sig bakåt och upplever att det snurrar. Kristallsjukan går ofta över av sig själv men det kan ta flera dagar eller veckor. För många är godartad lägesyrsel ett återkommande fenomen.

Godartad lägesyrsel är obehagligt och många blir rädda vid den första sjukdomsattacken. Man ska ändå komma ihåg att det inte är farligt.

Hur fungerar det normalt?

I varje öra finns ett balansorgan. Det består av två hinnsäckar och av tre båggångar. Hela detta system är fyllt med en vätska. I hinnsäckarna finns balanskristaller som känner av hur huvudet rör sig. I båggångarna finns känselspröt (receptorer) som känner av hur vätskans tryck ändras i samband med huvudets rörelser.

Geriatriker Otto Lindberg berättar mer om godartad lägesyrsel och visar en övning man kan göra hemma för att lindra besvären:

Text och video: Linda Grönqvist

Läs om Meniérès sjukdom
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Webbdoktorn