Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten på plats i Jomalvik


I dag (2.10) inledde Åbo hovrätt sin behandling av den tragiska dödsolyckan som skedde i Jomalvik kanal i Ekenäs sommaren 2010. I olyckan skadades den tidigare Formel-1 föraren Jyrki Järvilehto allvarligt och hans vän, som också befann sig i båten, dog.

Dagen började med att hovrätten bekantade sig med platsen där Järvilehto och hans vän råkade ut för den ödesdigra olyckan.

I Jomalvik kanal i Ekenäs den 17 juni 2010 omkring halv tre på natten körde någon av de två igenom kanalen med en hastighet på 80 kilometer i timmen. Den högsta tillåtna hastigheten är 5 kilometer i timmen. Båda två var berusade efter en krogkväll i Ekenäs och blodprov har visat att Järvilehto hade 2,53 promille alkohol i blodet då olyckan inträffade.Rätten såg på olycksbåten

Huvudfrågan i den rättegång som startade i dag är fortfarande vem det var som körde båten. Jyrki Järvilehto har hela tiden hävdat att han inte har något minne av hela båtfärden och försvaret har försökt bevisa att det var hans vän som satt vid ratten.

Efter besöket vid Jomalvik kanal åkte hovrättens medlemmar till det ställe där olycksbåten förvaras. De fanns på plats där i över en timme.

Nya vittnen

Under dagens behandling av fallet hördes både den avlidnes änka och Järvilehto på nytt. De utfrågades bland annat om vem av de två männen som satte bakom ratten då de åkte iväg till krogen i Ekenäs.


Järvilehto hävdade fortfarande att han inte minns just något alls från olycksdagen. Försvaret hade kallat in ett nytt vittne, kriminsalpsykolog Helinä Häkkänen-Nyholm, som inte ansåg att det finns någon orsak att misstro Järvilehtos minnesförlust.

Hovrätten fortsätter sin behandling av fallet i morgon och då har försvaret bland annat kallat in Kari Alppivuori som nytt vittne. Alppivuori är expert på trafikskador.

Ovillkorligt fängelsestraff

Västra Nylands tingsrätt dömde Jyrki Järvilehto till 2 år och 4 månader ovillkorligt fängelse i november 2011. Han dömdes för grovt dödsvållande, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fylleri i sjötrafiken. Åklagaren hade yrkat på en fängelsedom på 5 år.

Alla parter i fallet var missnöjda med domen och lämnade in en besvärsskrivelse.

Rättegången fortsätter i morgon

Rättegången i Åbo hovrätt fortsätter i morgon (3.10) och på fredag (5.10) och är öppen för allmänheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland