Hoppa till huvudinnehåll

Kaffet blir dyrare?

Kaffe
Kaffe Bild: Yle kaffebönor

Det finns ett starkt tryck på kaffepriset just nu. I ett pressmeddelande säger Paulig-koncernen att efterfrågan på kaffe växer snabbare än utbudet. Det är speciellt i länder som Kina, Ryssland och Indien som kaffekonsumtionen ökar.

Kaffelagren har inte varit så tomma på flera decennier och nu skulle det behövas många år med goda skördar för att lagren ska fyllas igen. Också oförutsedda väderförhållanden påverkar skördarna och därigenom priset.

Den globala uppvärmningen påverkar också alltmera priset på kaffe. Kaffeplantan är speciellt känslig för klimatuppvärmning och plantan påverkas på många sätt. Speciellt Vietnam, Kenya, Uganda, Peru och delar av Brasilien är områden där ett varmare klimat kraftigt kommer att påverka kaffeodlingarna under de närmaste årtiondena.

Torka, ösregn, stormar och översvämningar utarmar jordmånen och leder till mindre skördar och sämre kvalitet på kaffet.

Globalt sysselsätter kaffebranschen 120 miljoner människor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes