Hoppa till huvudinnehåll

Otto Kronstedt vänder gärna allting uppochned

Ambigramdesignern Otto Kronstedt
Ambigramdesignern Otto Kronstedt Bild: Foto: Eva Frantz otto kronstedt
Skissen för ett Morgonöppet-ambigram!
En skiss för ett Morgonöppet-ambigram! Otto knåpade ihop denna genast efter intervjun. Skissen för ett Morgonöppet-ambigram! Bild: Foto: Eva Frantz ambigram

- Ambigram är en samling streck och punkter som kan tolkas på åtminstone två olika sätt, förklarar Otto Kronstedt. Det typiska är ett ord eller namn som blir ett helt annat ord eller namn då man vänder det uppochner. Den som har läst Dan Browns Änglar och demoner är redan bekant med det hela.

Uppochnedvänd Teknologförening

Kronstedt är ingenjör till utbildningen, men har haft ambigramdesign som sidobusiness i ett antal år i och med företaget Ambivsion. Bland annat har han designat ett rotationsambigram för Teknologföreningen.

Otto Kronstedts Teknologföreningen-ambigram
Teknologföreningens rotationsambigram Otto Kronstedts Teknologföreningen-ambigram teknologföreningen

- Jag designade ett golvklistermärke som kan läsas "Teknologföreningen" också uppochned, både när man går in i nationshuset och när man går ut igen. Det var rätt utmanande och tog mig faktiskt några år att få bilden färdig.

Men hur går det till?

- Som ingenjör börjar jag med att bryta jag ner bokstäverna i streck, punkter och bågar, sedan fortsätter jag med de mest oanpassningsbara bokstäverna - till exemel bokstaven O - och sen försöker jag passa in de lättare bokstäverna.

Ett dricksglas för såväl en drottning som en kuningatar. Och släkten Salokorpis specialljustake. Bild: Foto: Eva Frantz ambigram

Gåtor och estetik

Kronstedt anlitas också ofta av brudpar som vill kombinera sina namn till ett ambigram, som sedan kan tryckas på exempelvis servietter och programblad eller graveras in i ringar.

Reko och Tira
Tira och Reko Reko och Tira ambigram

- Man blir ganska prillig av att syssla med ambigram, det finns ju texter överallt, skrattar Kronstedt. Jag börjar instinktivt undra hur jag skulle kunna göra ambigram av olika ord. När man gör sådant här får man både lösa en gåta och skapa nånting vackert, det gillar jag.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen