Hoppa till huvudinnehåll

Nya expertvittnen i Järvilehtorättegången

Jyrki Järvilehto
Jyrki Järvilehto Jyrki Järvilehto Bild: Yle/Minna Almark jyrki järvilehto

I dag (3.10) har Åbo hovrätt fortsatt att behandla olyckan där den tidigare formel-1 föraren Jyrki Järvilehto skadades allvarligt och hans vän omkom i Jomalvik kanal i Ekenäs sommaren 2010.
Försvaret hade kallat in expertvittnen som talade emot åklagarens vittnen.

Den centrala frågan i dag har varit att reda ut om offret satt på passagerarplatsen i båten eller inte. Järvilehto själv hävdar att han låg på golvet, troligtvis bakom förarstolen, då båten kraschade.

Försvaret: Omöjligt att någon satt på passagerarplatsen

Kari Alppivuori
Kari Alppivuori Kari Alppivuori Bild: Yle/Minna Almark trafikexpert
Försvaret har kallat in ett sakkunnigvittne, diplomingenjör Kari Alppivuori, som är expert på trafikskador. Han har 40-årig erfarenhet av trafikärenden och trafiksäkerhet. Han bedömer det som omöjligt att någon skulle ha suttit på passagerarplatsen i båten när olyckan inträffade.

I fall någon hade suttit på den platsen, skulle passageraren ha slungats mot betongväggen i brofästet och skadorna skulle ha varit betydligt mer omfattande, enligt Alppivuori. Han stöder också Järvilehtos påstående om att han låg på båtens golv. Enligt Alppivuori hade Järvilehto sådana skador som kunde ha uppstått då han slungades mot förarstolen.

Åklagarens vittne: Offret satt på passagerarplatsen

Men åklagarens vittne har en helt annan syn på saken. Kriminalkonstapel Esa Korhonen har skött den tekniska undersökningen av båten. Han sa i rätten i dag att den omkomnes skada passar väldigt bra ihop med båtens styrpulpet på den vänstra sidan. Enligt Korhonen skulle de här skadorna inte ha kunnat uppkomma, om offret hade suttit på den högra sidan, där rodret fanns.

Rättsläkarna av olika åsikt

Rättsläkaren Philippe Lunetta, som har gjort obduktionsrapporten, sade precis som Korhonen att skadorna tyder på att den avlidne vännen satt på passagerarplatsen. Försvarets expertvittne Pekka Karhunen, som är professor i rättsmedicin, sade däremot att passagerarstolen måste ha varit tom. Han stöder Alppivuori och anser att den avlidnes skador snarare tyder på att han körde båten.

Rättegången fortsätter i Åbo hovrätt på fredagen.

2.10.2012 Hovrätten på plats i Jomalvik kanal

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland