Hoppa till huvudinnehåll

Psykiskt sjuka i Ghana behandlas omänskligt

Handfängsel i Guantanamo bay
Handfängsel i Guantanamo bay Bild: EPA handfängsel

Tusentals psykiskt sjuka i Ghana utsätts för allvarliga övergrepp vid sjukhus och böneläger. Ibland kedjas de fast och tvingas svälta för att renas från demoner. Det uppger den amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Det finns bara ett fåtal mentalsjukhus i Ghana och de är koncentrerade till huvudstaden Accra. På mentalsjukhusen utsätts patienter för psykisk och fysisk misshandel, men förhållandena är värre på andliga böneläger runt om i landet där många psykiskt sjuka hamnar.

Bönelägren finansieras ofta av kristna organisationer och drivs av alla slags självutnämnda profeter. På en del av dem kan patienter vara fastkedjade vid träd eller väggar dygnet runt i flera månader. Dessutom kan de tvingas svälta för att deras så kallade demoner ska drivas ut.

Human Rights Watch kräver att Ghanas regering förbättrar förhållandena vid mentalsjukhusen och utökar sin kontroll över bönelägren. Organisationen uttrycker besvikelse över den omänskliga behandlingen av psykiskt sjuka i Ghana eftersom landet i övrigt tillhör de mest progressiva i Västafrika.

I många afrikanska länder påverkas synen på psykiska sjukdomar av traditionella trosföreställningar och vidskepelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes