Hoppa till huvudinnehåll

Tummen upp i Sibbo för subjektiv vårdplats för äldre

Att åldras är inte lätt
Alla äldre som behöver en vårdplats i Sibbo får det Att åldras är inte lätt Bild: Bild: Ludovic Di Orio/Goodshoot.com. åldringar

De äldre i Sibbo bör ha subjektiv rätt till vårdplats - precis som barnen har rätt till subjektiv dagvård. Av den åsikten eller av delvis samma åsikt är närmare 97% av kommunalvalskandidaterna i Sibbo enligt YLE:s valkompass.

Social -och hälsovårdsdirektör Leena Kokko i Sibbo konstaterar att kommunen redan nu kan erbjuda en vårdplats åt de åldringar som är i behov av en sådan.

I princip har kommunen inte något emot en subjektiv rätt till vårdplats, men Kokko påminner om att åldringar är väldigt olika och att det till exempel finns 90-åringar som både vill bo kvar hemma och som klarar sig hemma på egen hand.
-De som inte gör det, hittar vi nog en vårdplats åt, säger Kokko.

Hon påminner också om att Sibbo de facto blivit utnämnd till Finlands första "Proud Age"-kommun av Finlands närvårdar- och primärskötarförbund "Super" - det vill säga Sibbo är en kommun där man anammar förbundets teser om en riktig utveckling inom servicen för äldre.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland