Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland ger sig inte om barnkommission

Rysslands ambassad i Helsingfors. Bild: Yle rysslands ambassad

Ryssland upprepade på torsdagen sitt krav på att Finland och Ryssland ska grunda en bilateral barnkommission för att lösa frågor kring vårdnadstvister och omhändertaganden av barn.

Utan en sådan kommission kommer dylika tvister att bli fler i framtiden vilket kan ha inverkan på de finsk-ryska relationerna, sade det ryska utrikesministeriets informatör Aleksandr Lukasjevitj till Yle Nyheter.

Finland har vägrat gå med på att grunda en bilateral kommission. Enligt utrikesministeriet bör familjetvister mellan rysk-finländska par lösas med hjälp av gällande internationella konventioner som både Finland och Ryssland ratificerat.

President Sauli Niinistö har konstaterat att en sådan kommission skulle bryta mot finsk lag. Ryssar skulle få en bättre ställning än andra utlänningar som bor i Finland. Dessutom är myndigheterna förbjudna att överlåta uppgifter om omhändertaganden till utomstående.

Vårdnadstvister och omhändertaganden där den ryska parten i en finländsk-rysk familj anser sig bli förfördelad får vanligen stor uppmärksamhet i ryska medier. I onsdags startade en tv-serie om en vårdnadstvist på den statliga Kanal 1.

Även den ryske barnombudsmannen Pavel Astachov har varit aktiv i offentligheten och krävt att ryska barn ska få särbehandling i Finland. Han har fått flankstöd av den omstridde finländske aktivisten Johan Bäckman, som ofta intervjuas av ryska medier i egenskap av människorättskämpe.

De finländska socialvårdsmyndigheterna har förnekat att ryssar skulle behandlas annorlunda än andra i vårdnadstvister och omhändertaganden och förklarat den ryska upprördheten med kulturskillnader och olika uppfattningar om hur man får och inte får uppfostra sina barn..

Många Rysslandskommentatorer som den Finlandsfödde journalisten Kalle Kniivilä i Lund har dock länge påpekat att den ryska aktiviteten i familjetvisterna bottnar i rysk inrikespolitik.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes