Hoppa till huvudinnehåll

André Wickström, känd från Solsidan

Lilla onsdag
Lilla onsdag Bild: Dooning Productions 6260 7801 000

André har gjort mycket. Men det är Solsidan som dagens kids känner igen honom för.

André Wickström har medverkat i några avsnitt under samtliga säsonger. Han har spelat Freddes (Johan Rheborg) arbetskompis Ludde. Då han skulle vara med i några avsnitt av den första säsongen hade han noll koll på vad det gick ut på.

- De sa bara att du ska spela Johan Rheborgs arbetskompis. Jag hade hemskt svårt att tro att han skulle tacka ja till något som är riktigt, riktigt skit. Dessutom var det klart att Felix Herngren var en av manusförfattarna. Plus att det var bra regissörer och andra involverade som verkade som ett jävla bra gäng. Jag hade svårt att tro att det skulle vara dåligt, säger André.

När André sedan såg det första avsnittet av serien (som han inte själv medverkade i) blev han förtjust direkt och förstod att det hade lyckats.

- Shit, det här var ju jättebra, det var min första reaktion. Sedan att det blev så enormt hade jag ingen aning om, säger André.

Igenkänd tack vare Solsidan

André har gjort en hel del under årens lopp. Men nu blir han igenkänd tack vare sin biroll i Solsidan.

- Det har funnits några lågstadie- eller högstadieelever som stannat mig och sagt: "Är det inte du som är med i Solsidan?" och jag är så där att "Okej, nu har jag gjort mycket mer på svenska än det här i Svenskfinland. Men okej, jo det är jag.", skrattar André.

De flesta gästskådespelare medverkar oftast bara i ett avsnitt. André har fått vara med i flera avsnitt per säsong. Det är han tacksam för. Fast karaktären får inte så mycket backstory i handlingen.

- Han heter fortfarande bara Ludde och har inget efternamn och ingen vet riktigt vad han jobbar med. Han ger nu lite tips och berättar lite saker som gör storyn roligare och jobbigare för Fredde, säger André.

Löneförhöjning?

Med tanke på succén med de två tidigare säsongerna har lönerna för de medverkande sakta men säkert stigit, även för André.

- Jag har inte förhandlat om lönen, men efter varje säsong har de höjt på min lön utan att jag har lagt mig i, säger André.

André avslutar intervjun med att berätta att såväl regissörer som manusförfattare säger att tredje säsongen är bättre än andra säsongen. Vi får hoppas att det stämmer.

Solsidan är 2000-talets största tv-succé i Sverige. Premiäravsnittet av säsong 2 lockade 2,5 miljoner tittare i Sverige. Den efterlängtade premiären av säsong tre går av stapeln söndagen den 7.10 kl.21.00 på YleFem.

Nyligen publicerat - X3M