Hoppa till huvudinnehåll

Äpplen i Finland

Olika sorters äpplen
I Finland finns ca 300 olika äppelsorter. Olika sorters äpplen Bild: YLE/Public domain äpple,frukter,Fruktträd,äppelträd

Äpplet eller trädgårdsäpplet (Malus domestica) hör till apelsläktet (Malus) som består av ett fyrtiotal träd och buskar i familjen rosväxter, däribland det vanliga äpplet. Äpplet är en skenfrukt, knytnävsstort, sött och vanligen rött, gult eller grönt. Vårt kultiverade äpple härstammar troligen från Kazakstan ca 6500 f.Kr, varifrån det spreds sig till västerut.

Det kultiverade äpplet spreds sig sedan snabbt till Mellanöstern och Medelhavsområdet. Det nämns i dikter och sånger i antikens Grekland omkring 5000 f.Kr, men det var romarna som introducerade äpplet till övriga Europa. Det finns bevis för att ympning av äpplen har skett i åtminstone 2000 år.

De äldsta sortbeskrivningarna av äpple i Europa kommer från ett brittiskt kloster år 1204. Européer förde sedan med sig äpplet till sina kolonier i bl a Australien och Amerika.

Äpplen i Finland

Äpplen uppskattas ha anlänt till Finland tillsammans med svenska korsfarare omkring 1100-1200-talen. Den första inhemska odlaren antas vara riksrådet Erik Fleming som grundade en fruktträdgård vid Svidja slott i Sjundeå år 1539. Plantor hämtades från Tallinn.

Vid samma tid fanns också äppelodlingar på ryska sidan, i Ingermanland och på Karelska näset. Man kan skönja ett visst genombrott i fruktbarheten på 1600-talet. Presidenten för Åbo hovrätt, Jöns Knutsson Kurck, hade riktigt gröna fingrar. Mellan 1635 och 1640 lät han skapa en stor fruktträdgård på sin lantgård vid Aura å. Skörden blev så stor att han under flera år fick agera hovleverantör till Stockholm.

Systematisk odling och ympning i större skala inleddes av Finska Hushållningssällskapet i Åbo 1861. Detta spreds sig också till Helsingfors och Wiborg, i samarbete med odlare i St. Petersburg.

Industriell förädling av äppel inleddes i slutet av 1950-talet, då man valde 17 främst ryska, kanadensiska och inhemska sorter som korsades med varandra. Av dessa omkring 10 000 plantor används ca 200 än idag till ympning för fortsatt förädling.

Idag finns ca 300 äppelsorter tillgängliga för odling, varav ett tiotal klarar sig i Lapplands län. De finska äppelsorterna är därför unika i hela världen. Endast vissa kandensiska sorter klarar av motsvarande väderförhållanden.

I Finland odlas äppel i främst Egentliga Finland, Nyland och på Åland. Skörden är årligen 2,5 - 3 miljoner kg. Några tiotals miljoner kg antas odlas för självhushållningsbruk. Finland importerar 40 - 50 miljoner kg äppel årligen.

Det finns huvudsakligen tre typer av äpplen: sommaräpplen, höstäpplen och vinteräpplen. De skiljer sig från varandra främst i fråga om hållbarhet. Sommaräpplena blir övermogna efter bara några dagar, medan vinteräpplen kan sparas i upp till flera månader.

Till sommar- och höstäpplen hör bl a: Bergius, Eliakselan Nauris, Heta, Huvitus, Jaspi, Kersti, Lavia, Lepaan Meloni, Maikki, Make, Melba, Moskovan Päärynäomena, Mustialan Valkea, Pekka, Peltosalmen, Imelä,Petteri, Pirja, Punainen, Kaneli, Raike, Samo, Sandra, Sariola, Snygg, Sokerimiron, Syyskaneli, Särsö, Tallinnan Päärynäomena, Tšudnoje, Valkea Kuulas och Vuokko.

Till vintersorterna hör bl a: Antonovka, Juuso, Pekka, Konsta, Lobo, Osmolan Talvi, Peltolan omena, Talvikaneli, Talvikki, Tobias och Åkerö.

Ett spännande forsknings- och utvecklingsarbete försiggår i byn Paavola på Lojoön i Lojo kommun. Stället heter Fruticetum och är en icke-kommersiell utställningträdgård. Vid Fruticetum strävar man efter att samla alla mångåriga fruktträd och -buskar, vilket även innebär att odla åtminstone ett träd av alla äppelsorter som finns tillgängliga i Finland. Listan på lokala, inhemska, estniska och ryska äppelsorter bestod hösten 2012 av ca 180 sorter.

Länkar:
Listan över Fruticetums äpplen.

Nyligen publicerat - Mat och dryck