Hoppa till huvudinnehåll

Tidning: Olkiluotobyggare tvingas betala till maffian

Bild: Lehtikuva olkiluoto 3

Tidningen Arbetspension skriver i sitt oktobernummer att arbetare från ett bulgariskt företag vid kärnkraftverket i Olkiluoto har tvingats betala skyddspengar till maffian.

Enligt tidningen har de bulgariska målarna betalat 50 euro i veckan till maffian. De bulgariska målarna har inte velat komma ut saken med egna namn, eftersom deras familjer i hemlandet hotats med våld. Det bulgariska företaget arbetar inte längre vid Olkiluoto 3 -bygget.

Maffia-misstankarna kom som en överraskning för kärnkraftsföretaget Teollisuuden Voima, uppger TVO:s informationschef Lauri Inna.

Enligt tidningen har även övertidsersättningar och andra förmåner som hör till arbetsavtalen ständigt försummats vid Olkiluoto 3 -bygget. Det typiska är att utländska företag ofta byter ut de anställda för att kunna kringgå arbetsgivaransvaret och för att försvåra myndigheternas utredningar av oegentligheter, säger Janne Vainio som är Metallförbundets kontaktperson vid Olkiluoto.

Arbetsavtal som internationella hyrbolag gjort har hävts då arbetarna kommit till Olkiluoto och byggarbetarna har tvingats gå med på en betydligt lägre lön än vad som överenskommits. En del har också blivit utan lön.

De utländska arbetarna godkänner de dåliga arbetsvillkoren eftersom det inte finns arbete i hemlandet och ingen stark avtalskultur. Lönen är ofta betydligt högre än i hemlandet, trots att de skulle få endast halva lönen. Till exempel i Moldavien tjänar en byggarbetare 200 euro.

Enligt tidningen fifflar företagen också med socialskyddet. Företagen försäkrar ibland sina arbetare i ett land där man får en försäkring så billigt som möjligt, trots att de egentligen borde försäkras i Finland.

TIdningen Arbetspension är en tidning för beslutsfattare och sakkunninga inom arbetspension. Tidningen ges ut av Pensionsskyddscentralen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes