Hoppa till huvudinnehåll

Nya omfartsvägen mellan skärgården och S:t Karins ligger på is

Landsväg
Vägen mellan Pargas och S:t Karins är en av de livligast trafikerande i landskapet. Landsväg Bild: Yle/Katarina Andersson pernå

I Pargas hoppas man att en ny omfartsväg från Kustö till västra S:t Karins, som skulle förkorta vägen mellan Pargas och Åbo, ska bli verklighet inom en snar framtid. Men för tillfället ligger planerna på is.

Skärgårdsvägen är en av de livligaste trafikerande vägarna i Egentliga Finland och en stor del av trafiken är tung trafik från industrin i Pargas. Ett förslag som länge varit omdebatterat är att bygga en omfartsväg väster om S:t Karins centrum.

- Det är klart det ligger i Pargas stads intresse att vägen förverkligas inom en snar framtid. Vägen skulle förbättra trafikförbindelserna för vår del, säger Matias Jensén, teknisk planerare vid Pargas stad.

Planerna har ändå stött på motstånd. Bland annat miljönämnden i S:t Karins anser att staden klarar sig bättre utan den planerade omfartsvägen. Vägen skulle gynna trafiken mellan skärgården och Åbo men inte invånarna i S:t Karins.

Planerna väntar nu på godkännande från trafikverket. Enligt Janne Virtanen vid Egentliga Finlands förbund ser det för tillfället inte ut som om projektet kan räkna med finansiering från staten.

- Planerna är färdiga men nu är det fråga om finansiering. Till nästa år finns inga planer på hur man kunde finansiera vägen, säger Virtanen