Hoppa till huvudinnehåll

Vilka blir årets Nobelpristagare?

nobel, nobelpris
nobel, nobelpris Bild: Yle nobelpris

Både ute i världen och i Sverige har spekulationerna gått heta om vem som ska få Nobelpriserna den här veckan.

Nobelpristagarna i medicin avslöjades tidigare i dag: Priset går till genforskarna Shinya Yamanaka från Japan och John B. Gurdon från Storbritannien.

Svenska Dagbladets medicinreporter Inger Atterstam skrev tidigare att skaran självskrivna priskandidater har glesnat betänkligt, att alla uppenbara medicinpristagare redan har fått priset.

Tidningen förde fram en kinesisk kvinna, Tu Youyou, som har utvecklat en malariamedicin. Det skulle ha gett Kina den riktiga Nobelpristagaren landet har önskat - en forskare som som är bosatt i Kina och inte är oliktänkare, som motvikt till fredspriset för några år sedan.

Priset gick i år till forskning om stamceller och kloning. Det kan betecknas som modigt eftersom området har be betecknats som känsligt.

För kemipriset finns rentav ett svenskt namn på kandidatlistan, Svante Pääbo, svensk forskare specialiserad på att analysera gammalt dna från mumier och neandertalare. Det finns också de som anser att Nobelpriset borde följa tiden och uppmärksamma nya energikällor efter kärnkraftsolyckan i Japan

När det gäller fysikpriset lär den stora frågan vara: Blir det Higgs i år eller nästa år?

Peter Higgs är den brittiska fysikern som i 50 år hävdade att det finns en slags grundpartikel, som skulle var en avgörande pusselbit för att förklara materiens och universums uppbyggnad. Och som nu har hittats.

Litteraturpriset verkar vara lite lättare att spekulera i, både för allmänheten och kulturjournalister.

Tidigare år har en liten skara hoppats på att Thomas Tranströmer ska få priset. I fjol fick han det och frågan är nu om det finns andra svenska författares hem som det lönar sig att patrullera utanför.

Däremot finns det flera gamla utländska favoriter: Haruki Murakami, Adonis, Philip Roth, Margret Atwood och Bob Dylan.

Datum för kungörelsen av litteraturpristagaren har dröjt, vilket har tolkats som att det funnits en intern oenighet om vem som ska få det. I dag meddelade Svenska Akademien att namnet på årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages torsdagen den 11 oktober.

Utdelningen av Nobelprisen äger rum den 10 december.

Läs också