Hoppa till huvudinnehåll

Claes Andersson och Björn Wahlroos om värderingar i samhället

Sampos koncernchef Björn Wahlroos och författare och psykiater Claes Andersson möttes för en debatt om värderingar och resurser i det finländska samhället. Båda höll vänligt fast vid sina åsikter.

Claes Andersson anser att klimatet på 2000-talet har blivit hårdare, Wahlroos menar att socialpolitiken har splittrat hemmen. Wahlroos och Andersson kan ses som varandras motpoler. Den ena står för hårda ekonomiska värden, den andra mjukare humana värden.

Andersson talar om penningväldets dominans och majoritetens diktatur, där de svaga blir lidande. Klyftorna i samhället blir djupare, tycker han.

Wahlroos anser inte att klimatet blivit hårdare, men menar att vissa nog fallit utanför. Däremot har nya problem uppstått när gamla naggats i kanten, t.ex. splittras familjerna. Lösningen är att det skall vara lätt att anställa hjälp till hemmen.

Claes Andersson håller med, ävenom han inte anser att det är fel på dagvården i vårt samhälle.

Tio år senare använder Wahlroos begreppet majoritetens diktatur och avser då att de som strävar framåt inte uppmanas att göra det eftersom majoriteten och demokratin försöker pressa ner dem igen.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet