Hoppa till huvudinnehåll

Finlandsbilden à la russe

Vörå-Maxmo kommungård.
Vörå-Maxmo kommungård. Bild: YLE/Rolf Granqvist barnomsorg

Den senaste veckan har det plötsligt blivit obekvämt att vara finländare i Ryssland, skriver Anders Mård, vår medarbetare i S:t Petersburg.

Den ryska Finlandsbilden har hittills varit extremt positiv. Finland är det trygga och säkra grannlandet där allting fungerar som det ska, ett land som skriver ut Schengenvisum snabbt och effektivt, ett land med en ren miljö och högklassiga varor till ett billigt pris. Och finländarna själva som alltid är så flitiga och vänliga, lite tystlåtna kanske men någon man alltid kan lita på.

Men den bilden är på god väg att gå sönder. Plötsligt börjar man känna sig obekväm som finländare i Ryssland. Särskilt när höga ryska tjänstemän kräver att ekonomiska och politiska sanktioner införs gentemot Finland. Och allt på grund av skandalerna kring omhändertagande av ryska barn i Finland.

De här skandalerna har duggat tätt de senaste åren. Men det senaste fallet i Vanda där fyra ryska barn omhändertogs från samma familj har lett till en sällan skådad mediestorm här i Ryssland.
De statliga tevekanalerna har rapporterat om fallet i en aggressiv ton. Budskapet har alltid varit det samma: Barnen omhändertogs därför att pappan klappat till dottern på baken, de finska myndigheterna vägrar kommentera enskilda fall, dessutom trakasserar de ryska mammor.

Flera av mina vänner och bekanta har ställt samma frågor: Hur är det möjligt? Varför är era sociala myndigheter så stränga? Och jag har försökt förklarar våra lagar och hävdat att myndigheterna troligtvis har haft familjen under uppsikt en längre tid.

Här finns också kulturella skillnader att ta i beaktande. I Ryssland finns ingen nolltolerans för fysisk aga i barnuppfostran. Trenden håller på att vända med den yngre generationen, men fortfarande godkänner hälften av ryssarna en smisk på stjärten.

Och man frågar sig: Varför målas Finland upp som ett skräckexempel?
Jo, därför att Finland är det perfekta slagträet i rysk inrikespolitik.

Tro det eller ej, men familjepolitik är en het politisk fråga i Ryssland. Låga födelsetal förväntas leda till att Rysslands befolkning minskar kraftigt de närmaste årtiondena. Den ryska ledningen försöker därför göra allt för att vända utvecklingen. Familjen står i centrum - det är både president Putins och premiärminister Medvedevs mantra de senaste åren.
Då ska man komma ihåg att den ryska familjen krisar. Det föds bara inte för få barn utan dessutom växer nästan 700 000 barn upp utan sina föräldrar, och av dem bor de flesta på barnhem.

Den här trenden måste stoppas och här kommer barnskyddet in.
Precis som i Finland krävs det heller inte i Ryssland något domstolsbeslut för omhändertagande av barn. Och båda länder lider av samma problem; det förebyggande arbetet haltar.
I Ryssland pågår en aktiv debatt om familjepolitiken där vissa krafter vill förnya lagstiftningen så att en domstol ska fatta beslut om omhändertagande. Andra talar om vikten att hålla familjen intakt. Man vill stoppa lagstiftningen eftersom man misstänker att antalet omhändertaganden radikalt ökar ifall fallen avgörs i en domstol.

Och det är här som Finland kommer in i bilden.

Genom att dramatisera de här familjetragedierna i Finland ger man klara signaler om hur destruktivt det är att omhänderta ett barn. Samtidigt undervisar man de ryska föräldrarna i vikten av att hålla familjen intakt. Till vilket pris som helst. Och det är betydligt effektivare att skapa den här berättelsen utomlands än i det egna landet.

I samma berättelse kan man hävda att ryssar diskrimineras. Även här är Finland ett bra val med tanke på vår ofta negativa inställning till ryssar. Men det här med diskriminering hänger också ihop med Rysslands demografi. Här vill de ryska myndigheterna signalera till alla ryssar utomlands: Flytta hem, här i Ryssland är det tryggt. Och för alla er som funderar på att emigrera: Flytta inte, ni kommer att trakasseras.

Och det finns mer.
Rysslands barnombudsman heter Pavel Astachov. En 46-årig advokat med ett förflutet i KGB. Han är en mäkta ambitiös tjänsteman som vill göra karriär inom den ryska regeringen. Och att uttala sig om barn och familjepolitik är det bästa sättet att få medial uppmärksamhet. Genom att driva den här privata PR-kampanjen mot Finland visar han upp ett effektivt ansikte gentemot chefen i Kreml, president Putin.

Dessutom finns här en möjlighet att ge tillbaka för gammal ost. Varken utrikesminister Lavrov eller president Putin kommer nånsin att glömma eller förlåta sina finska kolleger för fallet med pojken Anton år 2009. En pojke som efter en vårdnadstvist smugglades ut ur Ryssland i bakluckan på en finsk diplomatbil.

Finland är ett bra val även ur den synpunkten att ryssarna vet att våra diplomater och politiker alltid kommer att ta en sån här medial uppståndelse med ro. Ryssarna vet att den finländska ledningen aldrig kommer att mucka gräl med den rika ryska björnen på grund av lite uppståndelse kring det finska barnskyddet.


Anders Mård, S:t Petersburg.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes