Hoppa till huvudinnehåll

Korvens historia

Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär
Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär. Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär Bild: Yle/Helena von Alfthan chef wotkins

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött (t ex gris, lamm) och som tillverkas i avlång form. Korvar finns i olika storlekar, med olika köttråvaror eller vegetariska råvaror och andra ingredienser. I Finland delas korv in i tre kategorier: salami, påläggskorv och matkorv. Ordet korv är fornnordiskt och betyder böjd och stump. Norskans och danskans pølse och svenskans pölsa är ett germanskt ord för något uppsvällt och tjockt. Ordet har betecknat korv i svenskan sedan medeltiden, men är sedan 1700-talet även en maträtt på hackade inälvor och gryn.

Korv består av skinn och fyllning. Skinnet kan vara rengjorda tarmar från slaktdjur, s k fjölster eller fjälster, kollagen eller tillverkat av sojaprotein eller viskos. Vid manuell korvstoppning används ofta ett redskap som kallas för korvhorn på vilket fjälstret träs upp. Förr tillverkades korvhorn av kohorn, numera av rostfritt stål.

Korven följer människan genom kulturhistorien. Det var ett enkelt sätt att ta hand om och försvara slaktrester som skulle förbrukas senare under året. Korven röktes, saltades eller torkades. Man slaktade hemma på gården och i varje by hade man egna korvrecept. Så uppstod också korv med varierande mängder kött, bl a blodkrov, grynkorv, svartkorv (mustamakkara), isterband och lakkkorv. I dessa ingår ofta korngryn, blod, potatis och mjöl samt olika kryddor. Efter hand har vi också nåtts av nya korvsorter som blivit en del av vår husmanskost, t ex siskonkorven (tidigare susiskon) som härstammar ur fransk saucisse, och tysk sausischen. Knackkorven kommer från tyskans knackwurst som ibland också kallas knake. Ordet knake är onomatopoetiskt och beskriver hur det låter när man biter i korven.

Hemlagad salsiccia.
Hemlagad salsiccia. Bild: Yle/Strömsö salsiccia

Med globaliseringen har mängden utländska korvar ökat och vissa blivit en naturlig del av vår husmanskost, t ex bratwurst, chorizo, kabanoss, salsiccia, och merguez. I takt med att mängden specialdieter också ökar har vi också fått vegetarisk korv av sojaprotein eller quom, en ovo-vegetarisk köttersättning som i huvudsak består av mykoprotein (svampprotein) och litet äggvita.

Sumererna var tidiga korvätare

Första gången korv nämns i litteraturen är av sumererna, i nuvarande Irak omkring 3000 f.Kr. Även kineserna har skrivit om korv 589 f.Kr. och Homeros i Odysséen. I Rom var korv festmat under kejsar Nero, i synnerhet när man firade Lupercalia. Den tidiga katolska kyrkan ansåg att såväl firandet av Lupercalia som korvätande var en synd.

Den finländska korvkulturen kommer ursprungligen från Tyskland, Frankrike och Italien. Traditionen med korv har också varit starkare i Finlands västra delar. Korv ansågs inte alltid för fin mat, utan åts främst av allmogen och arbetarklassen. Däremot kunde korv som pålägg dukas upp i de finare hemmen. Fram till 1950-talet fanns industriell framställning av korv främst i städerna, eftersom man saknade kylaggregat på landsbygden. Korvens popularitet ökade markant på 1960-talet med migrationen från landsbygden till städerna. Korv kunde tillredas snabbt och var förmånlig mat för den moderne finländaren.

I Finland finns en seg tradition med bastu och korv. Korven kan t ex grillas, kokas eller packas in i folie och bakas på bastuugnen medan man badar. Det finns också sällskap som provsmakar korv och värnar om dess utveckling. Det finska Akateeminen Kiuas-Seura ry (Akademiska Korv-Societetet rf) är ett sådant .

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

    Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

    [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.