Hoppa till huvudinnehåll

Play är Nordens bästa film

Ruben Östlund och Erik Hemmendorff
Ruben Östlund och Erik Hemmendorff Ruben Östlund och Erik Hemmendorff Bild: Gunnar Bangsmoen, Norsk filminstitutt ruben

Den svenska filmen ”Play” är Nordens bästa film i år. Nordiska rådets filmpris tilldelas regissören Ruben Östlund och producent Erik Hemmendorff i samband med Nordiska rådets session i Helsingfors.

Som filmproducenter måste vi hela tiden bidra till att utmana, undersöka och hålla kvar det särskilda nordiska uttrycket i våra filmer.

Enligt juryn, som består av filmexperter, stärker Östlund sin position som en av Nordens mest originella filmmakare och han ger tittaren tankeväckande insikter om sociala roller och rollspel.

FAKTA OM FILMEN

  • Regissör: Ruben Östlund
  • Manusförfattare: Ruben Östlund
  • Producent: Erik Hemmendorff
  • I rollerna: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakité, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowle, Nana Manu, John Ortiz, Kevin Vaz

Också filmens bildspråk, berättelsens framåtrörelse och amatörskådespelarna imponerade juryn.

Juryn betecknar ”Play” som ett smärtsamt drama som tvingar oss att reflektera över frågor och problem i det moderna västerländska samhället.

Östlund och Hemmendorff säger att en bra film kännetecknas av att det hela tiden ställs viktiga frågor till och om människan när det gäller det samhälle vi lever i. Samhället som de nordiska filmerna utgår från bidrar till att ge filmerna en särskild ton och karaktär, säger vinnarduon.

Filmen bygger på verkliga fall av mobbing i Göteborg där en grupp unga pojkar mobbade andra barn vid cirka 40 tillfällen mellan 2006 och 2008. Pojkarna använde ett system kallat "lillebrorsnumret" eller "broderstricket", som innefattade avancerat rollspel och gängretorik snarare än fysiskt våld.

”Play” hade världspremiär på Quinzaine des réalisateurs i Cannes 2011, där den vann "Coup de coeur"-priset. Filmen har därefter fått flera internationella priser, bland annat för bästa film på Moskvas filmfestival "2 in 1", bästa regissör i Tokyo, bästa regissör och foto på Guldbaggegalan i Sverige och en Greta från Svenska Filmkritikerförbundet för bästa svenska film.

”Play” har visats i biografen i bland annat Danmark, Norge och Finland.

Tidigare vinnare är Aki Kaurismäki för ”Mannen utan minne” (2002), Per Fly (2005) för ”Dråpet”, Josef Fares (2006) för ”Zozo”, Peter Schønau Fog (2007) för ”Konsten att gråta i kör”, Roy Andersson för ”Du levande” (2008), Lars von Trier för ”Antichrist” (2009), Thomas Vinterberg för ”Submarino” (2010) och Pernilla August för ”Svinalängorna” (2011).