Hoppa till huvudinnehåll

Bomben i Myyrmanni köpcenter

Den 11 oktober 2002 detonerade en bomb i köpcentret Myyrmanni i Vanda. Det skedde i den värsta fredagsrusningen. Sju personer dog och omkring 80 personer skadades. Nu hade vansinnesdåd av den här typen kommit till Finland.

Det var fredagskväll den 11 oktober 2002 och många var ute för att göra uppköp inför veckoslutet, i köpcentret Myyrmanni befann sig ca 2 000 personer, många av dessa barn som kommit för att se en clown uppträda. Vid 19:30-tiden detonerade en hemmagjord bomb varvid bombens innehavare och sex andra personer omkom, varav en var ett sjuårigt barn. 80 personer varav 10 barn skadades.

Den första ambulansen anlände till Myyrmanni redan cirka 3 minuter efter explosionen. Först talade man i media om en gasexplosion. Senare blev det klart att det var en bomb.

Den som låg bakom dådet var Petri Gerdt, en 19-årig kemiteknikstuderande vid Esbo-Vanda tekniska yrkeshögskola. Ett av hans största intressen var explosiva ämnen, något som han diskuterade med andra intresserade på internet.

Många finländare började efter kräva att man skulle börja se över vad som skrevs på internet. Hur kan man övervaka internet?

Motivet bakom dådet är ännu oklart och man vet inte om Gerdt hade för avsikt att begå självmord. Bombdådet chockade djupt många finländare, eftersom bombdåd och mord i denna skala inte hade skett tidigare i Finland.

Ungas mående diskuterades direkt efter dådet, men diskussionen avtog. För att växa igen när nästa vansinnesdåd skedde, nämligen skolmassakern i Jokela.

Källa: Gerdt, Armas: Petrin matka Myyrmanniin. Helsinki:Gummerus, 2004.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.