Hoppa till huvudinnehåll

Forskare slår larm om barns tv-tittande

Bild: Yle tv-tittande

Enligt en ny forskningsrapport borde barn helst inte se på tv över två timmar per dag. Barn under tre år borde å sin sida inte alls se på tv.

Enligt rapporten kan tv- och datoranvändning i över två timmar per dag leda till en sämre koncentrationsförmåga. Dessutom ökar risken för hjärtsjukdomar, slaganfall och diabetes. Skadeverkningarna kommer också oberoende av vad programmen handlar om, så i det här avseendet är lärorika barnprogram inte alls bättre.

Petra Holm, genreproducent för barnprogrammen vid Svenska Yle, håller med om att barn inte ska sitta framför en skärm långa stunder.

- Barn har väldigt lätt att sugas in både när det gäller tv, webb och spel. Tiden kan också gå väldigt snabbt då barnen sitter framför en skärm. Jag tror att det är viktigt med en balans, att barnen har andra intressen och vänner och vuxna runt omkring sig, så att det inte blir ett ensidigt spelande, säger hon.

Europa släpar efter

I Storbritannien tillbringar barnen sex timmar framför olika skärmar och i USA är det åtta timmar.

Rapporten varnar också för att för mycket datoranvändning kan leda till så kallad Facebook-depression, där barnen upplever att de inte räcker till. Det kan i sin tur leda till att barnen isolerar sig och blir mindre empatiska.

I USA, Kanada och Australien har man redan börjat gå in för åtgärder för att minska barns tv- och datoranvändning, men enligt doktor Aric Sigman har så gott som inget hänt i Storbritannien eller Europa. Samtidigt tittar barnen allt mer på tv och i en allt lägre ålder.

Det finns ändå flera sätt på vilka föräldrar kan göra situationen bättre. Barn under tre år borde helst inte se någon tv alls, tv:n och spelkonsoler borde inte finnas i barnens sovrum och föräldrarna borde också hålla koll på hur mycket barnen använder olika spelmaskiner.

De här sakerna diskuteras också inom branschen. Yles tv-program Buu-klubben har till exempel en målgrupp på 3- till 7-åringar. Enligt Petra Holm funderar de också mycket på innehållet.

- Vi brukar tala om att en timme tv-program ska skapa hundra timmar lek. Vi försöker verkligen aktivera barnen i det vi gör, så att det inte blir ett ensidigt tv-tittande. Programmen ska inspirera till lek och tanke, säger hon.

Rapporten publicerades i tidskriften Archives of Disease in Childhood.

Läs också